Linkuri accesibilitate

Social-democrații români boicotează consultările prezidențiale


Victor Ponta (PSD) face o baie mediatică alături de sindicaliști protestatari
Victor Ponta (PSD) face o baie mediatică alături de sindicaliști protestatari

Ruptura este din ce în ce mai mare, cu atît mai mult cu cît clienții mari ai opoziției, între care și mogulii presei autohtone, au tot mai multe probleme cu justiția.


La Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit din nou cu partidele majorităţii guvernamentale. Şi din nou, consultările legate de negocierea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional şi problemele României de a intra anul viitor în spaţiul Schengen, au fost boicotate de opoziţie. Relatează corespondenta Europei Libere la Bucureşti, Sabina Fati:

Socialistii si liberali romani, aflati in Opozitie, au refuzat si astazi sa mearga la consultarile initiate de presedintele Traian Basescu. In Romania ruptura dintre putere si opozitie este aproape totala, iar liderii liberali si socialistilor nu stiu inca destul de clar de ce nu vor sa discute cu presedintele tarii.

Intilnirea de astazi a avut ca subiect aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, tema de interes national in conditiile in care mai multe state comunitare au amenintat Bucurestiul cu aminarea. Spatiul Schengen, in interiorul caruia nu exista vame si granite, ar putea sa se largeasca incepind cu luna martie 2011 cu Romania si Bulgaria, insa exista suspiciuni ca cele doua state nu indeplinesc standardele cerute.

Presedintele Romaniei ar fi vrut sa refaca puntea de comunicare cu opozitia pornind de la acest subiect de interes national, dar fie nu a fost suficient de explicit, fie nu a gasit cadrul cel mai adecvat de dezbatere. Tinarul lider al socialistilor, Victor Ponta sustine ca ar fi vrut sa participe la consultarile initiate de Traian Basescu, dar ca ar fi preferat ca presedintele roman sa faca intilniri separate cu partidele din opozitie si cu cele aflate la putere. Seful socialistilor sustine ca i-ar fi pus aceste conditii presedintelui roman, dar ca acesta le-ar fi ignorat fiindca de fapt nu vroia sa vorbeasca cu opozitia.

Intre cele doua parti pare sa fie un razboi total pentru care nimeni nu cauta un armistitiu. Ruptura este din ce in ce mai mare, cu atit mai mult cu cit clientii mari ai opozitiei, intre care si mogulii presei autohtone, au tot mai multe probleme cu justitia. In Romania, ca si in alte state estice razboiele dintre putere si opozitie au adesea substraturi de afaceri sau conexiuni cu justitia.

De data aceasta imunitatea marilor proprietari de trusturi media este pusa sub semnul intrebarii, iar prin ricoseu opozitia se incapatineaza si nu mai deschide nici un canal de comunicare cu puterea. Lucrurile nu mai pot, insa merge in acest fel, fiindca drumul spre blocarea Romaniei este din ce in ce mai scurt, in conditiile in care arcul guvernamental are doar 17 voturi in fata opozitiei.
XS
SM
MD
LG