Linkuri accesibilitate

Alegeri americane, realități și speranțe


La o sesiune comună a camerelor Congresului american
La o sesiune comună a camerelor Congresului american

Doar 25% dintre americani susțin că țara se îndreaptă într-o direcție bună.


Astăzi se deschid urnele in America pentru alegerile de la jumatatea mandatului prezidential. In joc, locuri in Congres, posturi de guvernatori si alte functii, la nivel local … Care sint ultimele pronosticuri inaintea scrutinului – e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

O cifra este probabil cea care defineste ceea ce urmeaza sa se intimple astazi: doar 25% dintre americani sustin ca tara se indreapta intr-o directie buna. Pentru a va face o idee in legatura cu pericolul care paste Partidul Democrat, de guvernamint, atunci cind acesta a pierdut aproape 50 de locuri si controlul in Congres, in 1994, 43% spuneau ca tara e angajata intr-o directie buna. O diferenta de aproape 20 de procente, care se va dovedi probabil decisiva si va facilita ca republicanii sa preia controlul asupra Camerei Reprezentantilor, cel putin. In Senat este ceva mai complicat, apreciindu-se ca dintre cele opt curse considerate inca competitive, republicanii ar trebui sa cistige sapte pentru a ajunge la cifra de 51 de locuri, care le asigura majoritatea.

Daca asta va fi situatia dupa votul de astăzi, care vor fi consecintele? Fenomenul cel mai semnificativ in actualul ciclu electoral este aparitia miscarii Tea Party, ai carei candidati se afla in competitie ca republicani, in unele state. Este o miscare creata pe fondul crizei, care se pronunta in mare pentru responsabilitate fiscala, reducerea deficitelor si influentei statului in economie si societate. Miscarea in sine este aproape un manifest pentru aceste valori, tipic americane. Vor reusi candidatii sprijiniti de Tea Party sa modifice dinamica in Congres si sa-l deplaseze in directia principiilor enuntate?

Nu este deloc sigur. Sa ne amintim de prevederile Contractului cu America, care i-a propulsat pe republicani in 1994 la conducerea Congresului. Nici una dintre acele prevederi, care era de presupus ca vor revolutiona politica Americana, nu a fost complet pusa in aplicare. Dupa ziua de azi, retorica acida de campanie va trebui sa faca loc guvernarii propriu zise, care presupune aliante. Presedintele isi doreste un al doilea mandat. El va interpreta semnalul politic ca pe un apel ca trebuie sa se pozitioneze catre centru.

Republicanii stiu si ei ca votul de azi nu este neaparat in favoarea lor ci in defavoarea celor aflati la guvernare. Vor trebui si ei sa faca ceva pentru a cistiga increderea electoratului, ca sa nu pateasca ca democratii, peste doi ani. Cei mai multi analisti cred ca independentii, cei care de obicei decid alegeri, vor vota azi pentru a da un semnal dur puterii, oricarei puteri. Si vor continua sa o faca daca considera ca politicienii alesi azi le vor nesocoti realitatile si interesele. E o reactie foarte logica …
XS
SM
MD
LG