Linkuri accesibilitate

România - o economie în criză


O prognoză FMI și semnificațiile ei.


Pentru al doilea an consecutiv, economia României va descreşte anul acesta. Prognoza a fost făcută de un oficial al FMI care urmăreşte cum pune în practică guvernul de la Bucureşti angajamentele asumate pentru a primi ajutoare internaţionale. Sabina Fati
:

Economia romaneasca va incheia acest an cu o crestere negativa de -2 %, iar revenirea se va produce anul viitor, potrivit prognozei sefului delegatiei Fondului Monetar International, Jefrrey Franks. Pentru a da greutate si chiar optimism spuselor sale, oficialul Fondului si-a citit discursul in limba romana, semn al interesului pe care l-a acordat Romaniei. Jeffrey Franks se ocupa din 2008 de Romania si in tot acest rastimp a invatat sa vorbeasca romaneste si pentru a intelege mai bine felul original in care se misca lucrurile in Romania.

Urmatoarea transa pentru Romania va fi acordata probabil la mijlocul lunii ianuarie, dupa ce conditiile cerute de cei trei mari finantatori ai Romaniei vor fi puse in practica. FMI, Comsia Europeana si Banca Mondiala au ajuns astazi la aceasta concluzie dupa ce partea romana a promis adoptatea bugetului pe 2011 cu un deficit bugetar de 4,4 % din Produsul Intern Brut si cu fondul de salarii in limita convenita de 39 de miliarde de lei, adica in jur de 10 miliarde de euro, plus adoptatea strategiei fiscale pe termen mediu care se afla déjà in Parlament.

Reprezentantii FMI au criticat Romania pentru ca nu a reusit sa restructureze arieratele, care continua sa fie aproximativ un milliard de lei. Totalitatea datoriilor din economia romaneasca este mare si fiindca nu
putut fi rentabilizate societati uriase precum caile ferate romane, care transporta marfa. Urmatoarea transa de 1,2 miliarde de euro va veni de la Comisia Europeana, in conditiile in care Romania are un accord de finantare externa cu Fondul, Uniunea si Banca Mondiala de circa 20 de miliarde de euro si a primit pina acum transe in valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond si de 3,65 miliarde euro de la Comisia Europeana.

Politigraf

XS
SM
MD
LG