Linkuri accesibilitate

Compensații pentru pensionarii cu venituri mici


Preşedintele LADC, Roman Mihăieş, spune că aceste compensatii existau si anul trecut, doar ca numărul beneficiarilor s-a extins.


Premierul Vlad Filat a anunţat că mai mult de jumătate de milion de pensionari îşi pot ridica de astăzi compensaţiile pentru perioada rece a anului în mărime de 260 de lei – suma pentru lunile noiembrie şi decembrie. Guvernul anunţase încă din primăvară că va acorda aceste ajutoare în urma scumpii căldurii. Paul Hodorogea a cercetat posibilul efect electoral al compensaţiilor.

Doar pensionarii care au venituri mai mici de 900 de lei pot primi aceste compensatii, a declarat prim-ministrul Vlad Filat. În afara celor peste o jumătate de milion de pensionari, în baza noului mecanism a compensaţiilor au fost selectate 33 de mii de familii defavorizate care la fel vor primi câte 260 de lei pentru următoarele două luni.

„Lista deja a fost intocmita de catre ministere si institutiile abilitate ale statului, fiindcă categoriile sociale au fost stabilite prin lege. Aceşti oameni sunt deja in registrul respectiv, inclusiv la Casa Nationala de Asigurari Sociale. Aceasta lista este transmisă către cel care face plăţile. Este vorba de Banca de Economii. Indiferent unde se va adresa beneficiarul acestor plaţi va putea ridica banii, prezentand buletinul.”

Suma totală a compensaţiilor pentru ultimele două luni ale anului este de aproape 140 de milioane de lei. Guvernul a anunţat că noul mecanism de compensaţii pentru căldură destinat persoanelor defavorizate va funcţiona în următorii 3 ani.

Am întrebat oamenii de pe stradă ce cred despre nevoia unui asemenea mecanism, apărut în toiul campaniei electorale?
- „Eu am 694 de lei pensia. Cu banii din compensatie macar o să plătesc lumina, lemnele, carbunele. Ăsta e al lui Filat. El dă. Ce, eu nu stiu istoria lor? Ei vor să câştige iară. ”
- „Ideea este buna, numai de s-ar implini, ca ei vorbesc una si se face alta. E putin, pentru ca eu am gangrena la picior, am de facut pansamente, de cumparat medicamente, de mers la consultatii. Dar decat deloc...”
- „Asta e pana la o suma oarecare, că nu poate să dea la cel care primeşte 3-4 mii – incă 260.”
- „Problema este ca asta se intampla in perioada campaniei electorale. Probabil ar trebui sa inceteze procesul de bunatate. Ar trebui sa se revina la normal. Compensatiile sa nu crească anume in electorală ci anume după alegeri să inceapa reformele mai active. Aproape orice actiune influenţează rezultatele alegerilor, si sunt sigur ca şi aceasta va avea o anumita influenţă.”
- „La pensionari cat mai mult, cat mai bine. Lor nu le ajunge nici de mancare, nici de comunale. Ei nu raman cu nimic. Îi vezi oftand, plangand, murind. Ti-i mare jălea de ei.”
- „E ok, dacă dau bani. Daca vine cineva de pe alta planeta in Moldova, fiecare acum poate sa spuna ca e electoral. Acum cand vorbim a iesit soarele, ce, inseamna ca e ceva electoral? Nu.”

Preşedintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Consumatorilor, Roman Mihăieş, spune că aceste compensatii existau si anul trecut, doar ca numărul beneficiarilor s-a extins, s-a simplificat şi procedura alocării banilor, în plus, pensionarii pot retrage acum suma pentru 2 luni deodată: „Si nu cred ca e vorba de campanie electorala. Este o chestie absolut normala de compensare. Se inscrie in logica tuturor guvernelor care au fost pana acum de compensare a a serviciilor de incalzire. Nu vad nicio problemă.”

Tot astăzi, premierul Vlad Filat a anunţat că la 1 aprilie anul viitor pensiile vor fi reindexate cu 10-15%. Iar dupa 1 ianuarie 2011 angajatii bugetari vor primi compensatii sociale calculate printr-o altă formulă, în funcţie de venitul familiei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG