Linkuri accesibilitate

„Un veleitar îngrozit” (Evenimentul zilei)


Tania Radu
Tania Radu

Eșecul moțiunii de cenzură (România liberă).


În România, presa şi politicienii dezbat încă tentativa eşuată săptămâna trecută de a demite guvernul de centru dreapta al lui Emil Boc, criticat pentru măsurile de austeritate severe. Astăzi, câteva articole îl ridiculizează pe tânărul lider al opoziţiei social democrate. Tania Radu
:

Presedintele social-democratilor romani, Victor Ponta, incaseaza non stop de la esecul motiunii de cenzura introduse de opozitie impotriva guvernarii democrat-liberale. Astazi, nu mai putin de trei comentarii il prezinta ca pe o figura politica terminata.

In Evenimentul zilei, Ioana Lupea masoara infrangerea lui Ponta dupa retragerea brutala a sprijinului mogulilor media, care il trateaza acum „ca pe o furnica”. Ei s-ar fi reorientat politic catre liderul liberalilor, Crin Antonescu. El va fi cel sprijinit la viitoarele alegeri, in timp ce Ponta este lasat sa plateasca singur pentru caderea motiunii. Lupea considera ca presedintele PSD risca sa se scufunde in derizoriu, dupa ce a avut proasta inspiratie de a se aseza in fruntea manifestatiei antiguvern si anti-Basescu de miercurea trecuta. Daca mai credea cineva ca il sustine o bruma de tineret studios cu vederi de stanga, dupa defilarea alaturi de „membri ai galeriei de fotbal Steaua”, iluzia s-a spulberat.

In Gandul, Rodica Ciobanu se ocupa de instigarile iresponsabile ale lui Ponta, care a mintit manifestantii ca jandarmii ar avea munitie si ordin sa traga. Singura explicatie plauzibila pe care o gaseste comentatoarea este ca „lui Victor Ponta i-ar fi placut sa vada sange. O balta de sange pe asfalt ar fi transformat mitingul infrigurat intr-o noua revolutie si i-ar fi schimbat sefului PSD fugerator destinul, instalandu-l la putere pe liderul din multime, contopit cu victimele prin ADN-ul cazut in strada”.

Daca Rodica Ciobanu il considera pe Ponta periculos, Mircea Mihaies il descrie in schimb in Evenimentul zilei ca pe un „pustan cuprins de frica, un veleitar ingrozit ca i se descopera impostura”.

Editorialul Romaniei libera, semnat de Dan Cristian Turturica, prefera sa se ocupe de partide politice si de pozitiile lor. PSD nu are niciun interes sa intre acum la guvernare - asa explica Turturica esecul motiunii de cenzura. Mai putin comuna e insa opinia ca liberalilor nu le mai pasa cu cine se vor alia in viitorul guvern. Intrarea lor in coalitie a avut si va avea un singur scop: sa le plateasca cineva contractele cu statul.
XS
SM
MD
LG