Linkuri accesibilitate

Brazilia: un profil de președintă


Președintele Luiz Inacio Lula da Silva sărutînd-o pe Dilma Rousseff după anunțul cîștigării alegerilor prezidențiale
Președintele Luiz Inacio Lula da Silva sărutînd-o pe Dilma Rousseff după anunțul cîștigării alegerilor prezidențiale

Dilma Rousseff insistă că în perioada militantismului ei marxist nu a participat la nici un act terorist.


Brazilienii şi-au ales pentru prima oară o femeie în fruntea statului. Candidata partidului de guvernământ Dilma Rousseff, al cărei tată a emigrat din Bulgaria, a obţinut aproape 56% din voturi la alegerile de duminică din cea mai mare ţară a Americii Latine. Detalii despre învingătoare are Mircea Ţicudean.

„O fostă luptătoare de gherilă marxistă va fi preşedinta unei Brazilii în plină ascensiune economică”, anunţa agenţia AP, subliniind, ca întreaga presă internaţională, că este prima oară când brazilienii optează pentru un preşedinte-femeie. Iar Dilma Rousseff a arătat în prima declaraţie de după victorie că este mândră de această premieră. Dilma Rousseff a mulţumit milioanelor de femei şi de bărbaţi ai Braziliei care i-au dat votul pentru a începe „cea mai importantă misiune din viaţă” şi-a adăugat că victoria unei femei demonstrează dezvoltarea democraţiei braziliene.

„Primul meu angajament post-electoral – a spus Dilma Rousseff – este de a ajuta la emanciparea femeilor braziliene, astfel ca victoria mea să devină cu timpul ceva natural...”

În vârstă de 62 de ani, Dilma s-a născut în familia relativ înstărită a imigrantului bulgar Pedro – sau Petar - Rousseff, un avocat care a murit când Dilma avea 14 ani. La 19 ani, ca studentă la facultatea de ştiinţe economice, s-a alăturat unei grupări de rezistenţă împotriva dictaturii militare. După trei ani de luptă în ilegalitate, a fost arestată în 1970. A petrecut trei ani în închisoare, unde a fost torturată. Astăzi, Dilma Rousseff insistă că în perioada militantismului ei marxist nu a participat la nici un act terorist – şi aminteşte că nici măcar oficialii dictaturii, care se pricepeau să inventeze păcate, n-au acuzat-o vreodată de terorism.

Dilma Rousseff spune astăzi că gândirea ei politică a evoluat de la marxism la capitalism pragmatic şi că nu se ruşinează deloc de trecutul ei militant. „Am învăţat multe – a spus Dilma într-un interviu. În tinereţe am făcut şi lucruri lipsite de sens, dar nu ele ne caracterizează, ci dorinţa de a trăi într-o Brazilie mai bună”.

Agenţiile de presă scriu că victoria Dilmei este în mare măsură victoria şefului ei, preşedintele Lula, care nu a avut dreptul să concureze pentru al treilea mandat – dar şi-a folosit popularitatea imensă ca să propulseze în fruntea ţării un candidat – sau o candidată – în care are încredere totală. În ultimii ani, Dilma a fost şefa administraţiei preşedintelui Lula şi a supravegheat cheltuieli de miliarde de dolari pentru modernizarea infrastructurii braziliene, inclusiv în vederea Campionatului mondial de fotbal din 2014 şi a Jocurilor Olimpice de Vară, din 2016.

De victoria Dilmei Rousseff s-au bucurat nu doar suporterii ei brazilieni, ci şi rudele din Bulgaria. „E o femeie care a reuşit în viaţă graţie curajului şi caracterului ei”, a declarat agenţiei France Presse verişoara învingătoarei, Raliţa Negenţova, care trăieşte la Gabrovo, orăşelul de unde a plecat în lumea mare tatăl Dilmei Rousseff. AFP scrie că Dilma nu a fost niciodată în Bulgaria, dar a declarat într-un interviu recent acordat presei de la Sofia că ar merge, cu plăcere.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG