Linkuri accesibilitate

Trupele ruse din regiunea separatistă transnistreană nu ar fi în măsură să controleze spațiul aerian din zona de securitate


Colonelul rus Anatoli Zverev, comandatul contingentului militar rus de mentinere a păcii din regiunea transnistreana, a declarat postului de radio Echo Moskvii, citat de site-ul Unimedia.md, că trupele pe care le comandă nu au capacitatea de a controla şi spaţiul aerian din zona de securitate, deşi iniţial acest control era prevăzut şi un număr de elicoptere există la Tiraspol. Elicopterele nu sînt în stare tehnică de a întreprinde misiuni de zbor.
La sfîrşitul săptămînii trecute reprezentatul ministerului rus de externe Andrei Nesterenko a declarat că Rusia este surprinsă de cererile Chisinaului de retragere a fortelor ruseşti din Transnistria, deoarece , în eventualitatea în care ele ar părăsi zona, ar putea avea loc noi confruntari.
Preşedintele inrerimar al Moldovei, liberalul Mihai Ghimpu a cerut retragerea forţelor ruseşti din regiune si respectarea angajamentelor asumate international de Rusia la summitul OSCE de la Istanbul din 1999. In opinia lui Mihai Ghimpu, prezenţa trupelor rusesti incurajează tendinteţe separatiste şi împiedică rezolvarea pe calea negocierilor a diferendului transnistrean.
XS
SM
MD
LG