Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: O poveste cu tîlc din Belgia


Dan Alexe
Dan Alexe

Un tribunal belgian, pentru a obliga guvernul federal să-și asume atribuțiile, i-a acordat unui azilant din Congo suma de 500 de euro pe zi.


Saracii de pe alte meleaguri care cred ca prin tari occidentale cum e, de pilda, Belgia, curge lapte si miere, sau, cum se mai spune, umbla cainii cu covrigi in coada, si-ar putea gasi o scuza intr-o decizie recenta a unui tribunal belgian care, pentru a obliga guvernul federal al Belgiei sa-si asume atributiile, i-a acordat unui azilant din Congo suma de 500 de euro pe zi.

In Belgia, statul trebuie sa le asigure adapost celor a caror cerere de azil a fost acceptata si e analizata. Institutiile care se ocupa de asta sint insa de multa vreme total debordate. La nivel federal, statul belgian dispune de circa 17.000 de locuri pentru refugiati, in centre speciale, de multe ori chiar in baraci ale armatei, iar mai bine de 1000 de oameni sint tinuti la hotel... pe cheltuiala statului.

Desigur, e vorba de hoteluri foarte ieftine, insa povara financiara este enorma pe umerii institutiei federale, numite Fedasil, care se ocupa cu asta. Fedasil a calculat ca circa 6.000 de azilanti nu au locuri in centrele speciale si nici la hotel. In aceasta situatie se afla respectivul refugiat congolez, care in momentul in care a decoperit ca statul e obligat sa il culce undeva a dat in judecata institutia insarcinata cu asta, Fedasil, pentru nerespectarea legii.

Judecatorii tribunalului din Bruxelles au decis atunci sa oblige statul sa isi asume obligatiile si i-au acordat de urgenta refugiatului 500 de euro pe zi, care, inmultiti cu 30 de zile cit trecuse de cind omul facusese cerere de azil, inseamna 15.000 de euro. Suma enorma, desigur, cu care congolezul ar putea sa stea la Hilton, insa judecatorii au dorit sa faca din asta un exemplu. Povestea insa nu se opreste aici.

Cum Fedasil a refuzat sa plateasca, refugiatul a facut apel la portarei, cu care s-a presentat la sediul agentiei pentru refugiati. Acolo, ajutat de portarei, el a pus sechestru pe 15 computere si 4 automobile, totul evaluat la 15.000 de euro, care vor fi vindute public daca omul nu isi primeste banii in termen de o luna. Si, desigur, putin conteaza cum va mai putea lucra Fedasil fara computere si fara masini.

Desigur, guvernul spera ca asta va ramane un incident izolat si ca nu le va da idei tuturor saracilor de pe planeta sa vina sa dea statul belgian in judecata pentru ca nu primesc cazare... Iata inca un motiv pentru ca moldovenilor sa li se ridice restrictiile de calatorie: cetatenii tarilor care pot circula fara viza in Uniunea Europeana nu mai pot cere azil politic... Turistii fara bani nu au decit sa doarma in gara.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG