Linkuri accesibilitate

31.10 - Chișinău: Reacții la ședința Uniunii Scriitorilor din Rusia desfășurată la Tiraspol


La Tiraspol
La Tiraspol

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Federaţia Rusă, Valeri Ganicev, a sprijinit „politica invizibilă a Federaţiei Ruse în regiunea transnistreană, orientată spre reunirea Rusiei cu teritoriile ei istorice.”


31 octombrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Reacții la ședința Uniunii Scriitorilor din Rusia desfășurată la Tiraspol.

Dan Ionescu: Săptămâna trecută la Tiraspol a avut loc o întrunire a membrilor comitetului de conducere al Uniunii scriitorilor din Rusia. Cu această ocazie au abundat declaraţiile bombastice în cea mai bună tradiţie imperială. Iată doar una din ele: „Transnistria nu poate fi numită teritoriu străin, pentru că acest meleag îşi are locul în sufletul multor cetăţeni ai Rusiei”. Astăzi Ministerul de Externe al Republicii Moldova a reacţionat la această manifestare făţişă a anumitor cercuri de la Moscova în sprijinul regimului separatist de la Tiraspol. Mai multe de la Sergiu Praporşcic.

Ministerul de Externe va prezenta o notă de protest Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău în legătură cu declaraţiile făcute în cadrul şedinţei plenare ordinare a Uniunii scriitorilor din Rusia, desfăşurate în perioada 23-26 octombrie în deplasare la Tiraspol. În cadrul acestei întruniri, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Federaţia Rusă, Valeri Ganicev, a sprijinit „politica invizibilă a Federaţiei Ruse în regiunea transnistreană, orientată spre reunirea Rusiei cu teritoriile ei istorice.” Astăzi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului moldovean de Externe, Iurie Vition, a calificat şedinţa plenară a scriitorilor ruşi drept o acţiune îndreptată în sprijinul autorităţilor separatiste de la Tiraspol.

Iurie Vition: „Considerăm, că sunt normale relaţiile culturale, relaţiile scriitoriceşti, umane, care au şi pot avea loc între organisme ce reprezintă diferite state, cum este în cazul de faţă. Este deranjant, însă, faptul că lucrările acestei plenare, adresările care au fost făcute, au dat nişte conotaţii politice de ordin nedorit. S-a comis o acţiune, care este în favoarea autorităţilor separatiste de la Tiraspol.”

Să amintim, că la deschiderea şedinţei, la care au participat 74 de scriitori din Federaţia Rusă, Valeri Ganicev a mai declarat, că Transnistria este „un simbol al rezistenţei împotriva încercărilor din afară de a impune o voinţă străină unui popor.” El şi-a exprimat speranţa, că mişcarea patriotică „Ruskoe slovo”/”Cuvântul rusesc”, care a fost creată recent în Federaţia Rusă va avea susţinere şi în republica transnistreană autoproclamată.

La şedinţă a participat şi liderul separatist Igor Smirnov, care i-a decorat pe scriitorii ruşi cu medalii comemorative 10 ani de la formarea republicii transnistrene. De asemenea, la manifestare au participat preşedintele sovietului suprem, Grigore Maracuţa, şi episcopul de Dubăsari şi Tiraspol, Iustian. Uniunea scriitorilor din Republica Moldova nu a luat deocamdată atitudine faţă de această acţiune comună a liderilor separatişti şi a unor scriitori ruşi, în frunte cu Ganicev. Este clar, însă, că scriitorii moldoveni vor condamna gestul colegilor lor din Rusia. Solicitaţi de noi, mai mulţi scriitori de expresie rusă de la Chişinău, care n-au dorit să le dăm numele, au calificat uniunea scriitorilor lui Ganicev drept o organizaţie neserioasă, care propagă şovinismul rusesc şi care încearcă să-şi facă publicitate, provocând un scandal diplomatic între Chişinău şi Moscova. Ei au apreciat, că la Moscova există mai multe organizaţii de profil care, spre deosebire de cea a lui Ganicev, întrunesc adevăraţi intelectuali.

Să menţionăm că astăzi dimineaţă premierul Dumitru Braghiş l-a primit pe ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Pavel Petrovschi, la solicitarea diplomatului rus. Comunicatul de presă de la Guvern nu precizează dacă în cadrul discuţiilor au fost abordate şi problemele legate de scandalul provocat de adunarea scriitorilor ruşi.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.

*
Dan Ionescu: Şi acum o altă ştire legată de Transnistria. Opt instituţii medicale din stânga Nistrului vor primi o parte din ajutoarele donate Chişinăului de Guvernul Statelor Unite al Americii. Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii de la Chişinău, citat de către agenţia de ştiri BASA-press, trei instituţii din Transnistria au primit deja loturi din aceste ajutoare, iar alte cinci urmează a primi coletele pe parcursul săptămânii curente. Aceeaşi sursă a menţionat că medicamentele vor fi stocate la farmaciile spitalelor, ele fiind destinate cu prioritate serviciilor de urgenţă, persoanelor în vârstă şi copiilor. Valoarea totală a ajutoarelor se cifrează la circa opt milioane de dolari. Săptămâna trecută Comisia guvernamentală de distribuire a ajutoarelor umanitare, condusă de vicepremierul Lidia Guţu, a decis ca o parte din ajutoarele medicale, donate de Guvernul Statelor Unite, să fie distribuite instituţiilor medicale din Tiraspol, Grigoriopol şi Dubăsari.
XS
SM
MD
LG