Linkuri accesibilitate

Controversate: fonduri americane destinate reconstrucției Irakului


Generalui Ray Odierno, comadantul forțelor americane din Irak la un briefing la Pentagon
Generalui Ray Odierno, comadantul forțelor americane din Irak la un briefing la Pentagon

Explicația fondurilor pentru care nu există documente este că Pentagonul nu ar fi creat sisteme financiare conforme cu standardele.


Raportul inspectorului-general pentru reconstructia Irakului da la iveala ceea ce pare a fi cel putin neglijenta in administrarea, de catre Ministerul american al apararii, a unor fonduri destinate acelei tari. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Ministerul american al Apararii a obtinut circa noua miliarde de dolari din vinzarea de petrolul irakian si alte surse, bani care erau destinati reconstructiei tarii, devastate de razboi. Fondurile au fost cheltuite doar că – in conformitate cu raportul inspectorului general, care vegheaza la integritatea finantelor publice americane – nu se stie ce s-a intimplat cu 8.7 miliarde. Raportul inspectorului general, care critica ministerul a fost facut public, pe Internet.

Raspunsul Pentagonului este ca probabil documente justificatoare exista undeva, in arhive, dar ca va lua mult timp sa fie gasite. Initial, problema a fost depistata si anuntata public de Mike Maloof, intr-o publicatie de specialitate, analistul scriind ca Statele Unite continua sa detina circa 34.2 milioane de dolari, fonduri destinate unor lucrari de dezvoltare, desi banii ar fi urmat sa fie transferati irakienilor cu ani in urma.

In raport se mai arata ca explicatia fondurilor pentru care nu exista documente este ca Ministerul Apararii nu ar fi creat sisteme financiare conforme cu standardele si nici nu a numit un administrator al banilor. Aceasta relatare a fost preluata si dezvoltata de inspectorul general, care este functionar guvernamental. Inspectorul Stuart Bowen explica faptul ca Fondul de Dezvoltare pentru Irak a fost creat in 2003 de Autoritatea Provizorie de Guvernare cu scopul de a administra tara. El a fost recunoscut de rezolutia ONU 1483.

Fondurile urmau sa fie utilizate intr-o maniera transparenta in beneficiul poporului irakian. Proiectul urma sa fie inchis la 31 decembrie 2007. Numai ca structura respectiva nu a avut niciodata mecanisme de control. Si pentru ca regulile Ministerului de Finante nu au fost aplicate, cele 8.7 miliarde de dolari, nu au avut un sistem de contabilitate, care sa poata indica cum au fost banii folositi. Ministerul Apararii recunoaste viciile de supraveghere financiara, replicind insa ca imposibilitatea de a arata imediat unde s-au dus banii, nu indica ca acestia ar fi fost alocati impropriu sau ilegal.
XS
SM
MD
LG