Linkuri accesibilitate

Sponsorii PCRM-ului (Timpul)


Teza unei... babe (Jurnal de Chișinău).


Unui cititor interesat de transparenta finantarii partidelor i-as sugera sa ia mai întâi Timpul, care continuă să-i identifice pe sponsorii PCRM-ului. De astă dată, jurnaliştii au discutat cu mama unui alt donator din lista PCRM care e la muncă la Moscova. Mama tânărului afirmă că familie lor o duce de azi pe mâine şi nu avea cum să contribuie cu 250 de mii de lei la fondul PCRM.

Constantin Tănase de la acest ziar numeşte această campanie drept una din cele mai dure şi încrâncenate, datorită celor mai diabolice tehnici de manipulare utilizate. Se are în vedere desigur zisa „boambă” de la Nemţeni a comuniştilor. Manipulare înseamnă înşelare, iar când sute de mii de cetăţeni sunt înşelaţi, înseamnă că alegerile sunt fraudate, explică Tănase.

Cam astea sunt temele esenţiale şi în Jurnal de Chişinău. Totuşi există ceva mai special. Jurnaliştii de aici au mers să vorbească cu baba Parascheva Druţă din filmul care a lansat ipoteza detonării intenţionate a digului de la Nemţeni. Nu se ştie cine pe cine a inspirat mai mult – mătuşa pe PCRM sau PCRM-ul pe mătuşă. Cert este că peste noapte teza unei babe a luat forma unei aşa-zise investigaţii jurnalistice realizate de un candidat de pe listele PCRM, conchid jurnaliştii după ce au discutat cu această femeie. Alte titluri din Jurnal de Chişinău – Electorala sudocu, se intituleaza editorialul lui Nicolae Negru, in care acesta sugereaza partidelor ca in loc sa discute despre „boambe”, sa puna mana de la mana si sa faca o masurare - doua sa vada cum stau în preferintele alegatorilor. „Voronin l-a decorat pe ucigaşul Annei Politkovskaia”, este titlul editorialului lui Pentru Bogatu. De ce a ajuns jurnalistul la această concluzie va las sa vedeti din Jurnal de Chişinău.

Ziarul Panorama scrie ca actuala putere, desi declara ca practica interceptarii discutiilor telefonice a ramas in trecutul comunist, ar fi si ea tentata sa faca uz de aceasta metoda condamnabila. Inaltele ratiuni de stat continua s traga mai greu decit normele legale privind inviolabilitatea vietii private, sugereaza ziarul.

Moldavskie vedomosti
incearca sa identifice sursa din care provin diverse afirmatii denigratoare la adresa Partidului Democrat. Pretinsa intentie de a face aliantă postelectorala cu comunistii este folosita ca o bîta electorala de catre oponentii democratilor, scrie ziarul.

Ziarul Kommersant Plus trecind in revista optiunile cititorilor scrie ca ei formeaza doua tabere distincte - prima intruneste fani ai Partidului comunistilor, din cealalta fac parte simpatizantii Partidului Liberal Democrat. Redactorul sef al ziarului, Robert Zapadinski scrie ca promisiunea liberal democratilor să scape Moldova de saracie este mai convingatoare decit actiunile din trecut ale comunistilor, atunci cind au avut puterea im maini.
XS
SM
MD
LG