Linkuri accesibilitate

Transparența finanțării campaniei esențială pentru încrederea populației


Delegația APCE subliniază într-un document de presă îmbunătățirile intervenite în acoperirea de către mass media a campaniei electorale.


Revenita aseara la Strasbourg delegatia Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, care a evaluat campania electorala din Republica Moldova, subliniaza intr-un document de presa imbunatarile intervenite in acoperirea de catre mass media a campaniei electorale.

Delegatia mentioneaza insa ca televiziunile private, indiferent de simpatiile politice pe care le au, ar trebui sa relateze in mod echilibrat despre actiunile partidelor politice „pentru a evita sa devina platforme de propaganda”.

Totusi acuratetea listelor de votare constituie inca o problema. Delegatia APCE indeamna Comisia Electorala Centrala ca si autoritatile locale sa intreprinda masurile necesare ca pana pe 28 noiembrie aceste liste sa fie imbunatatite.

Felul in care sunt finantate partidele politice in aceasta campanie reprezinta un alt motiv de ingrijorare pentru expertii Consiliului Europei. „Transparenta în finantarea campaniei electorare este esentiala pentru ca populatia sa aiba din nou incredere in procesul electoral”, spun estonienii Indrek Saar si Andres Herkel, si danezul Jørgen Poulsen, cei trei experti APCE. La urechile acestora au ajuns si informatii potrivit carora autoritatile folosesc in mod necorespunzator resursele administrative. Cu privire la acest aspect, expertii condamna orice tentativa de acest tip a autoritatilor locale, indiferent de tabara politica pe care o reprezinta.

Reamintind de incidentele din aprilie 2009 si de criza politica ce le-a urmat, delegatia APCE accentueaza ca este de o importanta cruciala ca rezultatele scrutinului din 28 sa permita cel putin formarea institutiilor de stat in conformitate cu Constitutia pentru ca autoritatile sa se concentreze apoi pe rezolvarea problemelor urgente ale cetatenilor.

Potrivit celor trei experti, dupa alegeri liderii principalelor partide politice ar sa se angajeze imediat intr-un dialog constructiv pentru a ajunge la un consens care sa permita rezolvarea crizei prin care trece tara. Desigur, nu doar politicienii au o responsabilitate in asta ci si cetatenii. Delegatia isi exprima convingerea ca participarea activa a acestora la alegeri si increderea in procesele democratice sunt esentiale pentru depasirea crizei.

Sa mai spunem ca la alegerile din 28 noiembrie Adunarea Parlamentara va trimite o delegatie de 30 de observatori.
XS
SM
MD
LG