Linkuri accesibilitate

Separarea bisericii de stat temă electorală în Statele Unite


In 1947, Tribunalul Suprem a decis că în primul amendament este desemnată separarea bisericii de stat, dar conservatorii susțin că decizia nu ține cont de intențiile părinților fondatori.


Intre chestiunile discutate in contextul campaniei electorale americane se numara si separarea bisericii de stat. In ce consta dezbaterea – ne va spune in continuare corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Pentru a doua oara in doua saptamini, un republican, afiliat miscarii Tea Party ridica problema separarii bisericii de stat. „Nu sint de acord cu principiul separarii bisericii de stat” – spune intr-o inregistrare video, candidatul Ken Buck din Colorado, adaugind, „Nu este inscris in Constitutie”. Buck a facut aceasta afirmatie in 2009, dar inregistrarea a fost postata pe situl unei organizatii de stinga, acum doua zile, la numai o saptamina dupa ce o alta candidata apartinind aceleiasi miscari, Christine O’Donell, care incearca sa devina senator de Delaware a cerut sa i se spuna unde in Constitutie este inscris principiul separarii bisericii de stat.

Criticii democrati au ironizat cele doua declaratii, spunind de exemplu ca O’Donnell nu face decit sa demonstreze cit de putin stie despre Constitutie. In cercurile de stinga cei doi candidati sint caracterizati drept extremisti desi intre conservatori, aceasi idee - ca in Statele Unite Constitutia nu prevede separarea - a mai fost invocata. Sarah Palin spunea in August, „Parintii fondatori ai Americii au crezut in Dumnezeu. George Washington spunea ca credinta este la baza viatii”. Candidatul la postul de deputat in Delaware, Glen Urquhart a pus si el la indoiala ideea separarii bisericii de stat, spunind ca a fost inventata de … Hiltler. In Missouri, candidatul republican Dan Severson a declarat „Separarea bisericii de stat pur si simplu nu exista pentru ca sintem o natiune crestina”.

Fireste ca acesti candidati incearca sa obtina voturile dreptei evanghelice, intr-un an in care pragmatismul economic si nu valorile morale tin capul de afis al campaniilor republicane. Conservatorii spun ca democratii nu au alta solutie, date fiind problemele tarii, decit se dea vina pe un asa zis extremism de dreapta. Primul amendament la Constitutia americana arata ca Congresul nu are dreptul sa legifereze in materie de religie. Ideea separarii bisericii de stat figureaza la Thomas Jefferson, intr-o scrisoare adresata in 1802, Asociatiei Baptiste Danbury. In 1947, Tribunalul Suprem a decis ca cele inscrise in primul amendament desemneaza separarea bisericii de stat, dar conservatori sustin ca decizia nu tine cont de intentiile parintilor fondatori. Analisti spun ca in America, Constitutia apara biserica de stat, nu si statul de biserica.
XS
SM
MD
LG