Linkuri accesibilitate

„Jurnaliştii trebuie să fie uniţi”


Ilia Barabanov
Ilia Barabanov

Ziaristul rus Ilia Barabanov a primit un premiu al organizației Reporteri fără frontiere pentru articole de investigație privind corupția din rîndul forțelor OMON


Ilia Barabanov, jurnalist de investigaţie la săptămînalul „Timpuri Noi”, una din puţinele publicaţii ruseşti care critică regimul de la Kremlin, a primit recent din partea organizaţiei Reporteri fără Frontiere Premiul pentru Jurnalism Curajos şi Etic Peter Mackler, numit aşa în memoria unui regretat jurnalist France Presse. În motivaţia acordării acestui premiu, Reporteri fără Frontiere spun că Barabanov a primit distincţia pentru că a scos la iveală corupţia în rîndurile forţelor speciale ruseşti OMON, şi pentru ca a refuzat ferm să-şi dezvăluie sursele cînd a fost somat să facă asta de către poliţie. Ilia Barabanov i-a acordat un interviu corespondentului „Europei Libere” Richard Solash la Clubul Presei Naţionale din Washington, în seara primirii premiului.

În luna septembrie, redacţia săptămînalului „Timpuri Noi” a fost percheziţionată de forţele de ordine după apariţia unei anchete intitulate „Sclavii forţelor OMON”, în care Ilia Barabanov descrie abuzurile comise de forţele speciale. E vorba între altele de încălcarea drepturilor celor aflaţi în opoziţie, colectarea de taxe de protecţie de la prostituate, folosirea la munci forţate neplătite a unor imigranţi din Asia Centrală, asigurarea securităţii pentru persoane private contra cost.

Ilia Barabanov spune că vreme de doi ani „Timpuri Noi” a adus în atenţia opiniei publice acte de corupţie comise la ministerul de interne, în serviciul federal de securitate şi în alte agenţii de securitate ruseşti, ceea ce a dus la o serie de anchete penale şi procese împotriva revistei. În urma unei asemenea anchete redacţia a fost percheziţionată de poliţie, care căuta documente şi înregistrări audio ale unor inteviuri, pentru a afla cine sînt sursele anonime din cadrul forţelor OMON care au furnizat informaţii jurnaliştilor.

Ancheta continuă, spune Barabanov, dar poliţia nu a reuşit să afle cine sînt sursele: „E foarte important să dovedim că oamenii pot să aibă încredere în noi, că pot să vorbească cu noi fără grijă, şi să ştie că dacă ne-am asumat nişte obligaţii, le respectăm pînă la sfîrşit. Bineînţeles că nu ne-am dat în vileag sursele, şi legea presei din Rusia e de partea noastră. Noi respectăm pe deplin legea şi vom rămîne în continuare pe poziţie”

Aproape fiecare jurnalist independent din Rusia, continuă Ilia Barabanov, este supus într-o formă sau alta ameninţărilor, intimidărilor de tot felul, şi spune că el însuşi a fost pus desori în astfel de situaţii: „Contează însă ce reacţie ai. E important să nu acorzi atenţie ameninţărilor, şi să-ţi continui munca. A te gîndi prea mult la intimidări, pericole şi riscuri nu duce la nimic bun.”

La începutul mandatului său, preşedintele rus Dmitri Medvedev a cerut să se pună capăt cenzurii împotriva presei. Corespondentul Europei Libere Richard Solash l-a întrebat pe Ilia Barabanov dacă s-a îmbunătăţit climatul jurnalistic sub Medvedev în comparaţie cu starea deplorabilă în care se afla presa pe vremea lui Vladimir Putin.

Ilia Barabanov: „Cu şase luni înainte de alegerea lui Dmitri Medvedev una din jurnalistele de la „Timpuri Noi”, Natalia Morari, a fost expulzată din Rusia. Asta se întîmpla în decembrie 2007, acum trei ani. Am înaintat recurs împotriva deciziei de expulzare la diferite tribunale ruseşti. O jurnalistă tînără, de 24 de ani, absolventă cu brio a Şcolii de Jurnalism a Universităţii din Moscova, a fost declarată de autorităţi o ameninţare la adresa securităţii naţionale, şi i s-a interzis să reintre în Rusia. De trei ani de zile ne luptăm pentru reîntoarcerea ei, fără succes însă. Din nefericire, se poate observa că deşi Dmitri Medvedev spune deseori lucruri bune, cuvinte lui nu au acoperire în realitate”.

Natalia Morari este cetăţean al Republicii Moldova.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG