Linkuri accesibilitate

Pledoaria lui Nikita Mihalkov pentru verticala puterii și naționalismul sănătos


Nikita Mihalkov (peoples.ru)
Nikita Mihalkov (peoples.ru)

Maxim Kuzovlev: „Monarhist declarat, Mihalkov își dorește un nou țar și o nouă aristocrație”.

Preşedintele Fundaţiei pentru cultură din Rusia, regizorul de filme Nikita Mihalkov, cunoscut ca un apropiat al Kremlinului, a lansat la cei 65 de ani recent împliniţi un manifest politic în care-şi exprimă convingerea că Rusia trebuie să renunţe la „democraţia liberală” şi să apuce calea unui aşa-numit „conservatorism luminat”.

Actuala Rusie, în opinia regizorului, este „un melanj explozibil de modernizare liberală pseudo-occidentală, voluntarism al nacealnicilor şi corupţie endemică”. „Euforia democraţiei liberale s-a sfârşit, - spune Mihalkov în manifestul său de 63 de pagini. - A venit timpul să trecem la fapte!”. Mihalkov crede că „Rusia are doar un singur drum – să renască, transformându-se într-un imperiu naţional euroasiatic”.

Noua ideologie a „conservatorismului luminat”, revendicată de la mari gânditori ruşi ca Berdiaev sau Puşkin, ar trebui în opinia regizorului să fie consfinţită într-o nouă constituţie a Rusiei, proclamând ca principale valori „loialitatea faţă de putere”, „întărirea verticalei puterii” şi ceea ce Mihalkov numeşte „un naţionalism sănătos”.

Despre noile şi actualele „ideologii de stat” în Rusia, Radu Benea a stat de vorbă cu analistul politic Maxim Kuzovlev.

Nikita Mihalkov nu este departe de adevăr atunci când descrie Rusia ca pe un stat măcinat de corupţie şi dezmăţul cinovnicilor. Însă ceea ce el pretinde a fi un posibil sistem de guvernare în Rusia, nu este decât un simplu joc de cuvinte, crede jurnalistul independent Maxim Kuzovlev.

Maxim Kuzovlev: „Dl Mihalkov spune că epoca democraţiei liberale a luat sfârşit. Însă impresia mea este că atât în Rusia, cât şi în spaţiul CSI astăzi este promovată ideologia pe care o personalitate foarte democrată, cum este Anatoli Ciubais a numit-o ideologia imperialismului liberal. Rusia este prezentă acolo unde îi sunt interesele sale economice şi prin asta influenţează mersul istoriei mondiale, spunea Ciubais. Această ideologie este promovată şi astăzi, în interiorul Rusiei şi peste hotare. Se poate observa şi din comportamentul de top-manageri al liderilor ruşi în raport cu partenerii lor occidentali. Un ultim exemplu îl poate servi proiectul conductei North Stream prin Marea Baltică. Este ideologia unor ţări mai ca Statele Unite sau China, chiar dacă nu toate o afişează. Impresia mea este că Nikita Mihalkov înţelege foarte bine ce se întâmplă, numai că a decis, totuşi, să se lanseze şi în calitate de publicist”.

Jurnalistul independent Maxim Kuzovlev nu crede că pledoaria cunoscutului regizor pentru crearea unei noi aristocraţii în Rusia şi întărirea verticalei puterii ar fi o comandă politică a Kremlinului.

Maxim Kuzovlev
Maxim Kuzovlev: „În Rusia deja există o verticală a puterii foarte rigidă. Rusia e un stat paternalist, unde cei mai mici se supun practic fără cârtire celor mai mari. Mihalkov îşi doreşte un nou ţar, o nouă aristocraţie, iar viziunile sale pro-monarhiste sunt de fapt cunoscute. Nu cred că este o comandă a Kremlinului, pentru că şi aşa este limpede că vor fi alegeri şi este clar cine va câştiga. Nikita Mihalkov încă nu poate fi numit un păstor al naţiunii care să poată influenţa decisiv viitorul Federaţiei Ruse”.

Maxim Kuzovlev crede totuşi că trebuie să se facă o delimitare între regizorul şi persoana publică Nikita Mihalkov, chiar dacă se ştie că este un apropiat al Kremlinului şi că filmele sale în ultimii ani, unele la fel de controversate ca şi el însuşi, au fost finanţate cu dărnicie din bugetul de stat al Rusiei.
XS
SM
MD
LG