Linkuri accesibilitate

Noi o să redobândim victoria în relaţia cu UE


 Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

Voronin susține că, spre deosebire de eforturile PCRM, AIE nu a făcut nimic pentru a racorda legislația moldoveană la cea europeană.


La o conferinţă de presă, liderul comuniştilor Vladimir Voronin a spus că Bruxelles-ul sprijină în campania electorală actuala guvernare, prezentând-o ca pe singura forţă dornică să integreze Moldova în Uniunea Europeană. Comuniştii vor şi ei integrarea, a insistat Voronin, şi sunt încă mai capabili decât alţii să o ducă la bun sfârşit.

Liderul comunist şi-a început conferinţă prin a lăuda ceea ce el consideră a fi „o oarecare înviorare în relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană”. În sfîrşit, spune Voronin, Moldova a obţinut o perspectivă cât de cât clară legată de regimul liberalizat de vize. Asta îi bucură pe comunişti, aşa cum afirmă liderul lor, mai ales pentru că pentru a pleca acum în UE „moldovenii sunt nevoiți să-și facă pașapoarte românești, iar țara rămane fără cetateni”.

Dar Vladimir Voronin crede că meritul partidelor din Alianţă pentru Integrare Europeană în procesul de abolire a vizelor pentru moldoveni este vădit exagerat. Mai mult, el acuză aceste partide că, pentru a se menţine la putere, ar alimenta cetăţenii cu speranţe deşarte atunci când afirmă că ei vor putea călători fără vize în UE în maxim un an şi jumătate.

Voronin susţine că, de fapt, negocierile pe subiectul anulării vizelor pentru moldoveni ar putea dura cam tot atât cât au durat negocierile pentru aderarea Moldovei la OMC, adică cinci ani.

Voronin a mai spus că toti oficialii europeni care vin in vizite in ultima perioada la Chisinau sunt aici, de fapt, pentru a sustine actualii guvernanti in perioada campaniei electorale. „Ma tem ca si promisiunea ca moldovenii vor calatori fara vize in UE din 2012 este la fel un bluf electoral”, a mentionat prim-secretarul PCRM.

Întrebat de Europa Liberă de ce cancelariile europene ar riscă să ia partea cuiva într-o campanile electorală internă, în condiţiile în care şi Partidul comuniştilor susţine apropierea R. Moldova de UE, Voronin a dat următoarea explicaţie: „Iată aici ne împiedicăm în problema de ce cu alţii şi nu cu noi. Fiindcă pentru europeni, nu este exclus că şi pentru SUA, noţiunea de „comunist” este inacceptabilă. Când mă întâlnesc cu ei între patru ochi, îmi spun - sunteţi voi băieţi buni, dar dacă aţi schimba denumirea partidului…”

Europa Liberă: Şi de n-aţi schimba-o?

Vladimir Voronin: „De aceea că nu. Niciodată. Dar noi o să redobândim victoria în relaţia cu UE. Noi o să fim şi cuminţi, şi disciplinaţi, şi o să executăm totul super de bine, mult mai bine decât actuala guvernare. Pentru că aceasta este o necesitate serioasă pentru Republica Moldova.”

Declaraţiile lui Voronin vin la câteva zile după ce miniştrii de externe ai UE întruniţi la o reuniune la Luxembourg au cerut Comisiei Europene să elaboreze un calendar al ridicării vizelor pentru moldoveni, iar premierul Filat a spus că acestea ar putea fi eliminate în finalul unei perioade de 18 luni.

Felul cum a avansat guvernul Filat în procesul de abolire a vizelor este considerat de analişti drept un succes incontestabil al actualelor autorităţi de la Chişinău. Acest success, mai cred observatorii, ar putea ajuta partidele de la guvernare în actuala campanie electoral.

Liderul comunist sustine însă ca acesta ar fi un dar nemeritat pentru aceste partide, care n-ar fi făcut practic nimic pentru a racorda legislatia moldovenească la cea europeana, spre deosebire de eforturile enorme ale partidului său, când se afla la guvernare.

„Totuşi, noi de pe linia aceasta europeană nu ne dăm într-o parte. Categoric. În nici o situaţie şi indiferent de rezultatele alegerilor din 28 noiembrie,” a dat asigurări liderul comunist Vladimir Voronin.
Previous Next

XS
SM
MD
LG