Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Dilema Veche Ia Iași


Alexandru Călinescu
Alexandru Călinescu

Cea mai vie, cea mai inteligentă şi cea mai bine scrisă revistă culturală din România.


La începutul acestei săptămîni, revista Dilema veche şi-a dat întîlnire cu cititorii ei din Iaşi. Întîlnirea a avut loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare. Din partea revistei au fost prezenţi Andrei Pleşu, director fondator, Mircea Vasilescu, redactor sef, Marius Chivu şi Luiza Vasiliu, redactori. A fost o întîlnire vie, incitantă, cu intervenţii şi întrebări din partea publicului.

Tema pusă în discuţie avea mai curînd rolul de catalizator: ce preferaţi, erau întrebaţi cititorii revistei, să vorbim despre Premiul Nobel sau despre premiile MTV? Vreţi o revistă care să respecte nişte standarde intelectuale înalte sau una care să răspundă aşteptărilor unui public foarte larg, vreţi o cultură „elitistă” (termenul trebuie pus între ghilimele) sau una „populară”? Ceea ce a subliniat în intervenţiile sale Andrei Pleşu este faptul că dacă ai gusturi rafinate asta nu te împiedică să savurezi şi lucruri care vin dintr-o altă zonă. Revista s-a vrut, de la înfiinţare, deschisă, dezinhibată, propunînd teme de dezbatere cît mai variate. Nu a publicat, din motive evidente, recenzii savante la cine ştie ce carte de specialitate, dar a respins, totodată, vulgaritatea şi prostul gust.

Trebuie să se ocupe Dilema veche de ceea ce se întîmplă în mass-media, de bazaconiile şi imbecilităţile proferate de nu ştiu care animator de televiziune? Nici de data aceasta răspunsul nu e simplu. De fapt, ceea ce interesează aici, a spus Mircea Vasilescu, este modul în care aceşti animatori subdezvoltaţi intelectual fascinează mii şi mii de oameni. Altfel, lucrurile sînt clare: publicul lui Dan Diaconescu nu va fi niciodată şi publicul Dilemei. Fractura e, în acest punct, ireversibilă.

Întîlnirea de la Iaşi a adus în discuţie şi alte subiecte, iar intervenţiile lui Andrei Pleşu au fost, de fiecare dată, sclipitoare şi cu o irezistibilă doză de umor. Aş adăuga cîteva lucruri privind locul revistei în peisajul publicistic românesc. Înfiinţată acum 18 ani, Dilema – devenită apoi Dilema veche – ocupă un loc inconfundabil. Este, cu siguranţă, cea mai vie, cea mai inteligentă şi cea mai bine scrisă revistă culturală din România. A mers pe principiul rubricilor permanente şi pe acela al suplimentelor tematice. Şi-a dovedit, în repetate rînduri, independenţa faţă de putere, chiar cînd era finanţată de la buget, s-a dorit – şi a reuşit - să fie obiectivă, echidistantă în raport cu viaţa politică românească atît de agitată, atît de confuză din ultimele două decenii. A urmărit cu promptitudine şi acuitate fenomenul cultural. Iar luciditatea, clarviziunea, umorul, vin de la patronul spiritual al revistei, care nu este altul decît Ion Luca Caragiale.
XS
SM
MD
LG