Linkuri accesibilitate

26.10 - București: De ce nu avem polemici adevărate ?


Octavian Paler
Octavian Paler

Adversarul nu este nici o dată pentru competitorii săi un amestec de calităţi şi defecte. E doar un ins bun de tăvălit în noroi.


26 octombrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; comentariu: Octavian Paler).

De ce nu avem polemici adevărate ?

„...În primul rând ne lipseşte exerciţiul spiritului critic. De vreun veac se face caz şi la noi de spiritul critic dar în fapt, mari progrese în însuşirea lui nu prea am obţinut. Unele obstacole există chiar în psihologia noastră, mulţi dintre noi îşi rezolvă patriotismul , fie prin ode, fie prin înjurături. (...)

Aceste carenţe ale spiritului critic au explicaţii istorice: prea convinşi, multă vreme, poate şi azi, că bietul om este sub vremi, nu deasupra vremurilor, vorba cronicarului, am socotit exagerat să ne judecăm cusururile. Ne-am retranşat în mândrie sau în sudalmă. (...)

Astăzi, în campania electorală se poate vedea cu ochiul liber ce consecinţe are precaritatea spiritului critic. Adversarul nu este nici o dată pentru competitorii săi un amestec de calităţi şi defecte. E doar un ins bun de tăvălit în noroi.

Nu prea avem, apoi, îndoieli. La noi, toată lumea se scaldă în certitudini. În plus, îndoielile cer logică, argumente, probe şi toate cer timp, răbdare. Or, campania electorală curge repede, competitorii se grăbesc... Asistăm la o asemenea inflaţie de certitudini proclamate în zgomotul campaniei electorale, încât te întrebi cum se face că având atâtea certitudini, stăm atât de prost în domeniile de care ar depinde intrarea noastră în normalitate.

Nu avem obişnuinţa de a utiliza nuanţele şi nici plăcerea dialogului... Candidaţii noştri pentru Parlament sau pentru Cotroceni adoră să se audă pe ei înşişi vorbind. Nu au dorinţa să şi asculte. În fine, nu avem polemici adevărate pentru că nu ne-am format limbajul adecvat pentru a purta polemici. Suntem prea temperamentali”.
XS
SM
MD
LG