Linkuri accesibilitate

Primul ministru maghiar: „Pentru moldoveni adevărata libertate va veni odată ce vor putea călători fără vize până la Oceanul Atlantic”.


Premierul Vlad Filat a convocat astăzi la Chişinău o conferinţă de presă ca să salute decizia miniştrilor de externe din UE de a invita Comisia Europeană să elaboreze un plan de acţiune pentru liberalizarea regimului de vize cu Republica Moldova.

Răspunzând întrebărilor reporterilor, la o conferinţă de presă, premierul Filat a anticipat, ca şi în alte dăţi, că eliminarea vizelor va dura mai puţin de doi ani. Vlad Filat a spus că pentru renunţarea la vize, Moldova trebuie să îndeplinească aceleaşi condiţii ca alte ţări est-europene. Premierul Filat a mai spus că în unele privinţe Chişinăul nici n-a aşteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă pentru a scăpa de vize.

Premierul Filat a discutat integrarea europeană a Moldovei tot astăzi, cu premierul Ungariei Viktor Orban, a cărui ţară va deţine preşedinţia UE în prima jumătate a anului viitor. Premierul Viktor Orban a sugerat că Moldova are norocul ca în anul viitor preşedinţia UE să fie deţinută succesiv de Ungaria şi de Polonia, două ţări care au trecut prin comunism şi care cunosc cât de greu este să te integrezi în UE.

Vorbind despre vize, Orban a amintit că în comunism unul din cele mai rele lucruri a fost absenţa libertăţii de călătorie şi a anticipat că pentru moldoveni adevărata libertate va veni odată ce vor putea călători fără vize „până la Oceanul Atlantic”.

Viktor Orban a spus că procesul renunţării la vize nu este simplu, dar a promis să ajute Moldova pe această cale până la capăt şi a adăugat că reformele aplicate de conducerea de la Chişinău sunt admirate în UE.
XS
SM
MD
LG