Linkuri accesibilitate

25.10 - București: Cât de sinceră este oferta PDSR ?


Platforma PDSR prezintă înnoiri cosmetice, bine venite dar nu profunde.


25 octombrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; comentariu: Emil Hurezeanu).

Cât de sinceră este oferta PDSR ?

„Cu o lună înainte de alegerile generale şi prezidenţiale, PDSR îşi formulează oferta politică marcată de neobişnuite accente autocritice. (...) De ce tocmai acum, în plină glorie pre-electorală, în surfingul relaxat pe coama valului unei victorii anunţate, PDSR îşi revizuieşte stilistica, optând pentru mai multă decenţă şi modestie. (...)

A-şi asuma cinstit greşelile este un act de maturitate si echilibru, citim în oferta electorală a PDSR. Enunţul este pozitiv şi salutar şi simplul fapt de a-ţi recunoaşte greşelile pe jumătate în speranţa că vor fi iertate pe un sfert , reprezintă o noutate absolută în discursul PDSR. (...) Este regretat ritmul lent al procesului de privatizare. Între 1992-1996, PDSR a condus cel mai lent dar şi cel mai pervers proces de privatizare din Europa centrală şi de est. Statul a păstrat şi a consolidat în această perioadă giganţii industriali ai ceauşismului, investiţiile străine au fost activ descurajate...”

Dar s-ar putea ca PDSR să-şi fi schimbat filozofia, sub presiunea procesului de aderare la Uniunea europeană.
Este regretată „insuficienta coordonare a unor politici industriale şi comerciale”. Alături de recunoaşterea existenţei unei birocraţii greoaie, fără nici o referire la corupţie, vorbim şi despre lipsa de coordonare între activitatea guvernului, FPS-ului şi a băncilor. O clarificare a situaţiei sistemului bancar, fraudat masiv cu concursul statului dintre 1992 şi 1996, lipseşte însă. În sfârşit, oferta îşi reproşează insuficienta combativitate.

„Citită cu atenţie şi nu în fugă, cum am procedat, platforma PDSR prezintă înnoiri cosmetice, bine venite dar nu profunde. Ele ţin mai mult de graba acestui partid de a face concesii de discurs unor exigenţe şi îngrijorări occidentale. Ar fi minunat să ne înşelăm şi să asistăm la o schimbare la faţă sinceră şi fundamentală după noiembrie 2000”.
XS
SM
MD
LG