Linkuri accesibilitate

24.10 - Chișinău: Moldova și proiectele de colaborare în Pactul de stabilitate


Stela Corobceanu: „Interesul R. Moldova de a fi inclusă în Pactul de Stabilitate este susţinut şi de CE, de Parlamentul European. de unele ţări, cum ar fi Statele Unite şi majoritatea ţărilor membre ale comunităţii europene.


24 octombrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Moldova și proiectele de colaborare în Pactul de Stabilitate.

Dan Ionescu: Republica Moldova continuă să fie profund interesată de o acceptare deplină a ei în cadrul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est. Aşa ar putea fi rezumat mesajul, pe care partea moldoveană l-a transmis unei Mese rotunde ţinute la Istanbul săptămâna trecută şi pe care este gata să-l relanseze la întrunirea din săptămâna aceasta de la Bucureşti. Detalii de la Lina Grâu.


La şedinţa celei de-a doua mese de lucru pentru reconstrucţie şi dezvoltare a Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, care a avut loc săptămâna trecută la Istanbul, Republica Moldova a reiterat importanţa unor proiecte naţionale şi regionale, pe care le-a propus anterior şi care urmează să fie examinate şi eventual finanţate în cadrul Pactului de Stabilitate. Ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Stela Corobceanu, a declarat pentru postul nostru de radio, că Republica Moldova este încurajată să participe la toate mesele de lucru ale Pactului şi însuşi faptul, că a fost invitată şi a prezentat proiecte denotă, că într-o perspectivă apropiată ar putea deveni ţară membră a Pactului de Stabilitate.

Cu referire la proiectele transmise de Republica Moldova spre examinare Mesei a doua a Pactului, Stela Corobceanu a spus, că acestea prevăd construcţia a două linii electrice de voltaj înalt Fălciu-Cantemir şi Mitoc-Burlăneşti, precum şi electrificarea liniei de cale ferată Cuciurgan-Bender-Chişinău şi construcţia liniei Revaca-Chişinău. Stela Corobceanu a menţionat, că aceste proiecte au şi o extensiune regională, deoarece căile ferate respective fac parte din coridorul nou pan-european.

Stela Corobceanu: „Interesul Republicii Moldova de a fi inclusă în Pactul de Stabilitate este susţinut şi de Comisia Europeană, de Parlamentul European şi Iniţiativa central europeană, de Asambleea Parlamentară a Consiliului Europei şi de unele ţări, cum ar fi Statele Unite şi majoritatea ţărilor membre ale comunităţii europene. Mai mult ca atât: Moldova deja a şi fost admisă la un număr de iniţiative şi proiecte regionale în cadrul Pactului de Stabilitate, care includ cooperarea parlamentară în cadrul ţărilor Sud-Est europene, iniţiativa contra crimei organizate şi proiectul energetic, aşa-numitul proiect SETEC. Ţările recipiente ale acestui proiect sunt Albania, Bosnia, Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Moldova, România, Slovenia şi Macedonia. Este un proiect mare, bugetul acestui proiect este stipulat la 15 milioane de dolari şi are ca obiectiv acest proiect reglementarea relaţiilor dintre agenţii de pe piaţa energetică, îmbunătăţirea managementului şi, de fapt, este integrarea, ajustarea calităţii serviciilor prestate în sector vis-a-vis de sistemul european.”

Stela Corobceanu a mai spus, că Republica Moldova depune eforturi pentru a fi inclusă şi în proiectele regionale ale Mesei a doua, care promovează reformele structurale, analiza şi îmbunătăţirea climatului investiţional în ţările participante, precum şi facilitarea comerţului şi a transportului în Europa de Sud-Est. Potrivit ministrului adjunct de Externe, la Istanbul proiectele regionale propuse de Republica Moldova au fost susţinute şi de partea română.

Stela Corobceanu: „Proiectele de construcţie a liniilor electrice de voltaj înalt şi proiectele, care ţin de dezvoltarea coridorului al nouălea pan-european sunt proiecte regionale. Iniţiativa noastră a fost susţinută şi de către delegaţia română, reiterând încă o dată importanţa unor asemenea proiecte la nivel regional. Suntem conştienţi, că implementarea unor asemenea proiecte o să aducă rezultate benefice atât Moldovei, cât şi României.”

În perioada 27-28 octombrie la Bucureşti va avea loc şedinţa Mesei numărul unu pentru democratizare a Pactului de Stabilitate în Europa de Sud-Est, la care va participa şi un reprezentant al Republicii Moldova. Chişinăul va veni cu o informaţie, privind Carta mass media, un document-recomandare, care a fost aprobat de Guvern. La această reuniune delegaţia Republicii Moldova ar putea avea o întrevedere cu coordonatorul Pactului de Stabilitate, Bodo Hombach, unde va solicita ridicarea nivelului participării Republicii Moldova la Pact, care este considerat o anticameră a integrării europene.

Stela Corobceanu: „Republica Moldova va fi reprezentată şi acolo, pentru că suntem interesaţi în dezvoltarea relaţiilor în cadrul Pactului de Stabilitate nu numai în extensiunea Mesei de lucru numărul doi, ci participarea la toate mesele de lucru. Şi iniţiativa Republicii Moldova de participare la toate mesele de lucru este susţinută şi este încurajată de mai multe ori prin declaraţiile făcute atât de Bodo Hombach, coordonatorul special al Pactului, cât şi de ţările membre ale Pactului, Statele Unite ale Americii au exprimat acest suport.”

Din Chişinău, Lina Grîu, pentru Radio Europa Liberă

*

Dan Ionescu
: În ajunul întâlnirii de la Bucureşti, România a cerut convocarea unei noi conferinţe a finanţatorilor Pactului de Stabilitate pentru garantarea continuării procesului, întru cât majoritatea proiectelor promovate prin această iniţiativă nu au primit finanţarea promisă. O declaraţie în acest sens a fost făcută marţi de către secretarul de stat în Ministerul de Externe de la Bucureşti, Mihai Răzvan Ungureanu.
XS
SM
MD
LG