Linkuri accesibilitate

Practica răpirii mireselor în Cecenia reprezintă o încălcare a drepturilor femeilor.


Vă amintiţi de cunoscutul film sovietic „Prizoniera din Caucaz” al regizorului Leonid Gaidai, în care un bărbat pune la cale răpirea nepoatei sale? Filmul parodiază o practică frecventă în Caucaz şi Asia Centrală – furtul miresei. În Cecenia, de exemplu, una din patru neveste a fost furată de viitorul său soţ, indiferent dacă ea a vrut sau nu să se mărite cu el. Preşedintele Ceceniei Ramzan Kadîrov a promis să pună capăt aceste practici, considerată de mulţi o violare a drepturilor omului, mărind amenda pentru cei găsiţi vinovaţi de furtul mireselor, de la o mie de dolari la 33 de mii sau chiar ani grei de puşcărie.

Dagmara, în vârstă de 48 de ani, este din Cecenia şi îşi aminteşte printre lacrimi ziua când fiul său a anunţat-o că a furat o fată pentru a o forţa să se căsătorească cu el. Era vara anului 1999, când fiul Dagmarei şi-a furat colega de clasă - o copilă drăgălaşă, cu ochi albaştri, păr cârlionţar şi un zâmbet cuceritor.

„Împreună cu alţi trei prieteni, fiul meu a forţat-o să urce în maşină în timp ce ea striga că nu vrea să se mărite – că îşi doreşte să devină o femeie de afaceri şi nu vrea să stea acasă ca o găină”, spune Dagmara.

Fata nu a găsit sprijin nici în familia ei, care a acuzat-o că ar fi provocat răpirea purtând rochie în acea zi. După câteva ore de negocieri, familiile au bătut palma şi au decis ziua nunţii, povesteşte Dagmara.

Furtul mireselor este o practică frecventă în Caucaz şi Asia Centrală. Potrivit obiceiului, dacă femeia a petrecut o noapte sau măcar câteva ore în casa bărbatului, este obligată să se mărite. Acum, preşedintele cecen Ramzan Kadîrov este decis să pună capăt acestei practici. La începutul acestei luni, Kadîrov a anunţat o creştere a amenzii pentru răpitori – de la o mie de dolari la aproape 33 de mii. De asemenea a promis că vor fi aplicate prevederile din Codul Penal al Federaţiei Ruse referitoare la răpirea persoanelor, încălcare ce se pedepseşte cu ani grei de puşcărie.

Pe de altă parte, Tatiana Lokşina, cercetătoare la organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch, spune că practica răpirii mireselor în Cecenia reprezintă o încălcare a drepturilor femeilor, situaţia cărora s-a înrăutăţit semnificativ sub conducerea lui Kadîrov: „Femeile din Cecenia au o soartă foarte, foarte nefericită şi, din păcate, a evoluat în rău în ultimii ani”

Dacă în filmul regizorului Gaidai, „Prizoniera din Caucaz” eroina a fost salvată de la furt de un tânăr îndrăgostit de ea, în viaţa reală unele finaluri sunt tragice. De exemplu, anul trecut, în Cecenia, patru persoane, inclusiv mireasa furată, au murit în timpul unui accident rutier, când răpitorul încerca să scape de urmărirea familiei fetei.
XS
SM
MD
LG