Linkuri accesibilitate

FMI speră că legile populiste nu vor fi promulgate


Jeffrey Franks: „Este foarte periculos să începi să modifici sistemul de taxe după ce au fost luate atîtea măsuri dificile”.


Seful delegatiei Fondului Monetar International pentru Romania, Jeffrey Franks spera ca si de data aceasta presedintele Traian Basescu va rezolva problemele create de politicieni si-si va asuma programul de austeritate pina la capat. Reprezentantii Fondului au avut surpriza sa vada chiar in timpul vizitei de evaluare care a inceput in aceasta saptamina cum Camera Deputatilor a adoptat doua masuri care incalca filozofia masurilor anti-criza concepute de guvern impreuna FMI. Pe scurt parlamentarii romani au votat doua masuri controversate: prima, prin care ar urma sa se reduca taxa pe valoarea adaugata de la 24 la 5 % pentru alimentele de baza si a doua prin care pensiile sub 2000 de lei nu vor mai fi impozitate. Analistii economici socotesc ca aplicarea acestor masuri legislative ar duce la o paguba ce circa un milliard de euro in pusculita veniturilor bugetare.

„Este foarte periculos sa incepi sa modifici sistemul de taxe dupa ce au fost luate atitea masuri dificile” a declarat astazi seful misiunii FMI pentru Romania, care s-a intilnit atit cu premierul, cit si cu presedintele tarii. Micsorarea TVA la alimentele de baza ar duce fireste la scaderea pretului pentru lapte, carne, ulei, piine, dar nu si la micsorarea pretului pentru derivatele acestora.

Votul din Parlament a fost unanim, fiindca politicienii puterii sint la fel de populisti ca si cei ai opozitiei si se gindesc mai mult la efectele electorale ale legilor, decit la efectele asupra bugetului de stat. Cele doua legi vor ajunge in curind pe masa presedintelui Romaniei, care va decide daca le va promulga sau nu. Reprezentantii FMI, la fel ca si cei ai guvernului spera ca Traian Basescu sa scoata din nou castanele din foc, dar in acelasi timp Opozitia asteapta un pretext pentru a incepe suspendarea presedintelui Romaniei.

Ar fi impotriva principiilor enuntate de actuala putere de la Bucuresti sa accepte astfel de masuri, in conditiile in care economia Romaniei se afla inca in plina criza. Specialistii spun ca pentru vremuri normale diferentierea taxei pe valoarea adaugata nu e ceva neobisnuit. Totusi daca ne uitam la date putem observa ca la alimentele de baza doar citeva tari au TVA de doar 5 %, dar majoritatea statelor europene practica acest principiu. Exista si in Romania reduceri ale taxei pe valoarea adaugata: de 9 % pentru medicamente si carti.

Multi analisti socotesc ca momentul ales de politicienii romani pentru a introduce taxe differentiate nu este protrivit pe de o parte fiindca perturba echilibrul si pe de alta parte fiindca duce la disfunctionalitati: spre deosebire de Franta sau Germania unde piata alimentelor de baza reprezinta doar 10 % din Produsul Intern Brut, in Romania este mult mai mare.

In orice caz reprezentantii Fondului Monetar International spera ca reducerile operate de parlametarii romani sa se remedieze repede, chiar in perioada vizitei acestei misiuni in Romania.
XS
SM
MD
LG