Linkuri accesibilitate

Ferguson Constructorul


Bale - penetratorul

Cel mai așteptat meci al Ligii Campionilor a confirmat: AC Milan a îmbătrînit mult. Milan a sosit la Madrid cu toți veteranii, inclusiv Pipo Inzaghi, introdus, la 37 de ani, pe final de meci. Diferența a fost dramatică. Real a jucat un fotbal de mare circulație și viteză. Milan s-a mișcat greu și a gîndit încet. Meciul a fost controlat din primul minut de Real care a înscris de două ori și a făcut, în rest, un recital lejer. Cristiano Ronaldo a jucat, în sfîrșit, la nivel maxim și a dovedit că este, de departe, cea mai bună extremă a lumii.

Cealaltă demonstrație de fotbal ofensiv a avut loc la Londra, unde Arsenal a declanșat din nou o ploaie de goluri. Victima a fost, de data asta, Sahtior Donetk. Arsenal a ajuns ușor la 5-1 și a reușit, astfel, 14 goluri în 3 meciuri de Liga Campionilor. Meciul cu Sahtior a fost reglat de la mijloc de Fabregas, reintrodus după o accidentare prelungită, și Rosicki, deasemenea revenit, după o lungă absență. Pe bancă așteptau Arșavin, Walcott și Denilsson dar Arsenal s-a descurcat fără probleme, în valuri ofensive cu o excelentă mișcare în teren și pase scurte sau devieri frontale. Arsenal a surclasat toate celelalte echipe din grupă și e clar calificată pentru faza a doua, unde va întîlni, probabil, prima rezistență mai serioasă.

Un spectacol curios la Milano unde Inter a terminat meciul cu Tottenham foarte repede. În minutul 35 era 4-0. Inter a jucat pe pătrunderi în un doi-uri, englezii au fost în mod repetat surprinși în poziții avansate și golurile au curs fără probleme. Inter s-a relaxat. Dar meciul nu se încheiase. Nu pentru că Tottenham ar fi insistat ci pentru că fundașul stînga Christian Bale, un galez, de 21 de ani a luat meciul pe cont propriu. Bale a făcut de trei ori aceași fază și a înscris de trei ori, după trei curse de mare viteză, încheiate cu trei șuturi pe jos, în colțul lung. Bale un fundaș de mare penetrație ofensivă joacă excelent de la începutul sezonului și e aproape sigur că va termina sezonul departe de Tottenham, la unul din cluburile europene de vîrf.

Barcelona a cîștigat în aparență lejer, cu un 2-0 sec, meciul cu FC Copenhaga. N-a fost, totuși, simplu. Messi a deschis scorul cu un șut superb din 20 de metri. Asta era previzibil. Danezii au răspuns însă în mod sistematic pe contre cu pase lungi dar au fost blocați de bare sau de ratări incredibile. Barcelona a mai înscris o dată la o fază confuză dar FC Copenhaga a fost un adversar serios și lipsit de șansă.

Manchester United a jucat destul de palid, acasă, un meci, totuși, lipsit de probleme. Bursaspor a reușit o singură dată un fel de șut pe poartă. Nani a deschis scorul cu un șut plutit din 25 de metri lateral dreapta dar, mai departe, jocul englezilor a stagnat. Manchester e într-un moment delicat. O generație nouă se așază pentru a da o noua formulă Manchester și asta va cere ceva timp. Între timp, despărțirea de Rooney apasă moralul echipei. Conflictul Rooney-Ferguson pare iremediabil. Rooney e ca și transferat, fie în Spania, la Real sau la Barcelona, fie în Anglia la Manchester City. Lecția acestui scandal spune, din nou, că Alex Ferguson omul care a creat atîtea variante Manchester United e un înțelept care nu ține cont de faima superstarurilor și se ocupă doar de construcția fotbalului.
XS
SM
MD
LG