Linkuri accesibilitate

Parlamentul European amînă rezoluția asupra stării democrației în Ucraina


Comisarul european Stefan Fule a declarat miercuri că Uniunea Europeană este îngrijorată de degradarea libertăţilor în Ucraina.

Uniunea Europeană a cerut insistent Kievului şi preşedintelui Victor Ianukovici să respecte drepturile omului şi mai ales să protejeze libertatea presei, după ce s-au înregistrat mai multe cazuri de încălcare a drepturilor omului în Ucraina înaintea alegerilor locale din 31 octombrie.

Miercuri, comisarul european Stefan Fule a formulat o avertizare neobişnuit de directă în adresa Ucrainei în faţa Parlamentului European. Fule a spus că Uniunea Europeană este „îngrijorată” faţă de degradarea libertăţilor în Ucraina, adăugând că aceste valori nu pot fi compromise. „Ritmul şi profunzimea apropierii noastre de Ucraina va fi determinată de respectarea deplină a acestor valori” a spus Fule.

Astăzi, Parlamentul European urma să voteze o rezoluţie privind starea democraţiei în Ucraina, vot care a fost amânat după ce deputaţii europeni s-au împărţit în două tabere: unii care vor o reacţie imediată la încălcarea libertăţilor fundamentale în Ucraina, şi alţii care cer să mai dea o şansă guvernului de la Kiev până la alegerile locale din 31 octombrie.

Reprezentantul Partidului Popular European, Michael Cahler, un creştin democrat din Germania, a vorbit ieri în faţa parlamentului european despre cazuri de reprimare a mass-mediei şi încercarea autorităţilor de la Kiev de a reduce la tăcere opoziţia. „Aceste evoluţii îngrijorătoare nu trebuie ascunse cu ştiri economice pozitive. Acest model de prosperitate economică este unul chinez, nu european” a spus Cahler.

În replică, europarlamentarul român Adrian Severin, reprezentantul Alianţei Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, a subliniat importanţa menţinerii a ceea ce el a numit „stabilitatea politică” în Ucraina. „Noul guvern a fost ales în urma unui scrutin liber şi corect, recunoscut de noi. Cred că astăzi este timpul potrivit să lăsăm acest guvern să funcţioneze de sine stătător şi să nu luăm decizii pripite din primele minute ale mandatului său”.

Uniunea Europeană şi Ucraina negociază în prezent un viitor acord de asociere. Demnitarii occidentali spun că Ucraina ar putea primi din partea Bruxelles-ului o „foaie de parcurs”, în care însă, cel mai probabil, nu vor fi stabiliţi nişte termeni fermi.

Politigraf

XS
SM
MD
LG