Linkuri accesibilitate

23.10 - București: Un interviu cu diplomatul Mircea Răceanu


Mircea Răceanu
Mircea Răceanu

CSJ l-a achitat pe diplomatul M. Răceanu pentru infracțiunea de transmitere de secrete americanilor în perioada regimului Ceaușescu.


23 octombrie 2000

Actualitatea. Moderator: R.C. Cristea; redactor: Nestor Ratesh).

Un interviu cu diplomatul Mircea Răceanu.


Curtea Supremă de Justiţie l-a achitat pentru infracţiunea de trădare prin transmitere de secrete pe Mircea Răceanu, fost director în perioada comunistă al direcţie America de Nord din ministerul de externe. Curtea a admis şi recursul în anulare promovat de procurorul general Mircea Criste şi a casat celelalte sentințe de condamnare a lui Răceanu.

Stabilit din 1990 în Statele Unite, Mircea Răceanu a cerut rejudecarea cazului său, pentru că a considerat că nu a beneficiat de un proces corect. Răceanu fusese arestat în ianuarie 1989, sub acuzarea de spionaj.
Nestor Rateş a stat de vorbă cu Mircea Răceanu, după pronunţarea verdictului Curţii Supreme.

Mircea Răceanu: [...] „Vreau să declar că nu am înaintat niciodată nici o cerere de recurs în anulare Procuraturii sau Parchetului General. ...Eu întotdeuna am considerat că menţinerea sau anularea sentinţei ce mi-a fost dată de regimul lui Ceauşescu aparţine autorităţilor române. Eu, personal, mi-am făcut datoria conform conștinței mele de a lupta împotriva regimului totalitar…

În ceea ce priveşte plecarea mea din România, în ultimii zece ani s-a scris foarte mult, speculații, în presa română… Adevărul este că eu am părăsit România, în mod legal, în 1990, la sfârşitul lunii mai, ca urmare a două atentate la viaţa mea şi a soţiei mele și după ce domnul Silviu Brucan a intervenit la ambasada americană şi a cerut ca eu să fiu scos din ţară, afirmând că eu sînt omul americanilor, că am lucrat pentru americani şi nu mai puteam fi de folos noii puteri, instalată în ianuarie 1990. Am refuzat categoric să dau curs intervenţiei domnului Brucan, în urma căreia au urmat cele două atentate despre care am vorbit, după care am luat decizia de a părăsi ţara.”
XS
SM
MD
LG