Linkuri accesibilitate

Pakistanul și convorbirile de pace de la Kabul


Președintele Hamid Karzai la o întîlnire cu noul Consiliu de pace afgan
Președintele Hamid Karzai la o întîlnire cu noul Consiliu de pace afgan

Convorbirile dintre regimul de la Kabul și talibani nu pot da rezultate decît dacă Pakistanul este implicat.


Surse de presa arata ca se desfasoara convorbiri intre reprezentanti ai conducerii Afganistanului si lideri talibani afgani din Afganistan. Care este contextual acestui dialog ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Agentiile de presa comenteaza pe marginea faptului ca aparent exclus, pina acum cel putin, de la convorbiri este Pakistanul, tara vecina cu Afganistanului si pe teritoriul careia se afla o parte a conducerii talibane. Existenta convorbirilor intre regimul de la Kabul si opozitia talibana a fost confirmata din surse americane si NATO, aparent alianta facilitind chiar deplasarea citorva lideri talibani in Afganistan.

In urma cu citeva saptamini, presedintele Afganistanului, Hamid Karzai facea apel la o parte a miscarii talibane sa se angajeze in negocieri de pace. La Washington, opiniile sint impartite cu privire la eficacitatea dialogului respectiv, dar, in conditiile in care Barack Obama doreste sa inceapa retragerea din Afganistan, anul viitor, convorbirile intre partile angajate in conflict nu pot fi decit salutate, fie si in soapta.

Dar problema care se pune este legata de Pakistan. Analistii politici arata ca nici un dialog intre Kabul si talibani nu are sanse de izbinda, daca ignora Islamabadul. Asta pentru ca Pakistanul are mare influenta asupra capeteniilor talibane. Se crede ca serviciile de securitate pakistaneze au oferit protectie talibanilor refugiati in Pakistan. Legaturile dintre acestia dateaza din anii ‘80 cind Pakistanul, aliat al Statelor Unite, a sprijinit mujahedinii afgani impotriva ocupatiei sovietice. Multi dintre mujahedinii de atunci sint talibanii de astazi. Se stie de asemenea ca mare parte a afganilor sint de etnie pashtun, la fel ca si mare parte a pakistanezilor.

Presedintele Afganistanului, Hamid Karzai a exprimat nu de putine ori, in ultima vreme, scepticismul cu privire la actiunile Islamabadului. In Pakistan, temerea care se manifesta este ca rivalul regional nuclear, India, ar fi din ce in ce mai activ in Afganistan, tara cu care nu are legaturi traditionale sau afinitati, dar care are o valoare strategica pentru Delhi, pentru stoparea cresterii influentei Pakistanului. Analisti politici cred insa ca indiferent cum au fost incepute, convorbirile dintre regimul de la Kabul si talibani nu pot da rezultate decit daca Pakistanul este implicat. Islamabadul si-a exprimat disponibilitatea chiar de a media, adaugind insa ca nu a fost contactat sau informat.
XS
SM
MD
LG