Linkuri accesibilitate

Serghei Sobianin - primarul, fără doar și poate, al Moscovei


Sergei Sobyanin
Sergei Sobyanin

Sarcina principală a lui Sobianin va fi să asigure votul Moscovei în favoarea candidatului propus de Kremlin la alegerile prezidenţiale din 2012.









La Moscova, un nou primar general se pregăteşte să îşi intre în atribuţiuni, votul consiliului capitalei fiind, cred experţii, o formalitate, după ce Kremlinul şi-a nominalizat „favoritul”.

Fost vicepremier şi şef al cancelariei premierului Vladimir Putin, Serghei Sobianin se deosebeşte de fostul primar al Moscovei, Iurii Lujkov, care deseori se opunea ordinelor Kremlinului. Preşedintele rus Dmitrii Medvedev l-a concediat la sfârşitul lunii septembrie pe Lujkov, care a condus Moscova timp de 18 ani, spunând că acesta „a pierdut încrederea preşedintelui”.

În vîrstă de 52 de ani, Sobianin, fost lider al organizaţiei de tineret al Partidului Comunist, şi-a început cariera muncind ca sudor în regiunea Hantî-Mansiisk din Siberia. Mai târziu a devenit avocat şi guvernator al regiunii Tiumeni. În 2005, l-a înlocuit pe Dmitrii Medvedev în funcţia de şef al cancelariei de atunci a preşedintelui Vladimir Putin, funcţie pe care şi-a păstrat-o după ce Putin a devenit premier. De asemenea a condus şi staff-ul electoral al lui Dmitrii Medvedev în alegerile din 2008.

Votul de joi al consilierilor locali pentru confirmarea lui Sobianin în funcţia de primar al Moscovei, cred unii experţi, va fi unul formal, pentru că partidul Rusia Unită al premierului Putin deţine 32 din cele 35 de locuri în Duma orăşănească.

Analistul politic Chiril Rogov spune că premierul Putin l-a folosit pe Serghei Sobianin pentru a-l ajuta să conducă administraţia sa în perioada sensibilă când a transferat puterea dinspre preşedinţie spre mandatul de premier. „Sobianin va îndeplini cu grijă orice ordin al premierului Putin” opinează expertul.

Chiril Rogov mai spune că sarcina principală a lui Sobianin va fi să asigure votul Moscovei în favoarea candidatului propus de Kremlin la alegerile prezidenţiale din 2012, mai ales că mulţi observatori cred că premierul Putin intenţionează să revină în funcţia de şef al statului.

Locuitorii Moscovei nu pot însă să înfluenţeze alegerea primarului capitalei, pentru că în urma unei reforme iniţiate de Vladimir Putin în 2005, primarul nu mai este ales de cetăţeni ci este numit de Kremlin.

Iată şi opinia unui locuitor al Moscovei Andrei Pavlov despre candidatura lui Serghei Sobianin la funcţia de primar capitalei: „Nu ştim nimic despre el decât că îndeplineşte criteriile de bază al modului în care sunt aleşi guvernanţii: nu are importanţă cât de profesionist eşti, atâta timp cât eşti omul nostru”.
XS
SM
MD
LG