Linkuri accesibilitate

Moldova ar trebui să aibă o șansă europeană


Elmar Brok
Elmar Brok

Elmar Brok (PPE): Cred că Rusia are acum șansa să rezolve problema numită Transnistria.

Europa Libera: Dle Brok tocmai ce ati semnat o rezolutie care va fi supusa votului Parlamentului European si in care se vorbeste despre progresele inregistrate de Moldova. Vorbiti-ne mai larg despre rezolutie dar si despre cum vedeti rezolvarea celei mai delicate probleme pe care o are Moldova de rezolvat: Transnistria.

Elmar Brok: Cred ca Moldovei si in special, actualului guvern ar trebui sa i se acorde o sansa sa priveasca intr-o perspectiva europeana.Cred ca aceasta tara, acest guvern ar trebui ajutati sa se apropie de Uniunea Europeana si pentru ca poporul moldovean sa vada ca in Uniunea Europeana exista o sansa pentru ei de a avea o viata mai buna. De asemenea mai cred ca Rusia are acum sansa sa rezolve problema numita Transnistria care este, dupa parerea mea, intre toate conflictele inghetate, cel mai putin important. Rusia va oferi astfel un semnal foarte bun de credibilitate in intreaga Europa.

Europa Libera: Deci credeti, ca sa repet ceea ce ati spus, caTransnistria este cel mai putin dificil de rezolvat conflict inghetat din regiune?

Elmar Brok: Asa este. Exista semnale ca sunt cele mai mari sanse ca Rusia sa ajunga la un acord pe acesta tema. Iar intalnirea de acum cateva luni dintre presedintele rus Medvedev si cancelarul Merkel a aratat ca ar putea sa existe o astfel de posibilitate si iata, sunt foarte multumit ca inclusiv in comunicatul de la Dauville, dupa trilaterala dintre Medvedev, Merkel si Sarkozy, conflictul din Transnistria este mentionat.

Europa Libera: Si liberalizarea vizelor pentru cetatenii rusi va fi pretul platit de Uniunea Europena pentru asta?

Elmar Brok: Noi dorim sa elimenam vizele pentru cetatenii rusi dar inainte de asta trebuie sa ne asiguram ca aspectele legate de siguranta sunt indeplinite. Asa ca Rusia trebuie sa indeplineasca in aceasta privinta cateva conditii. Iar cand aceste conditii vor fi indeplinite, nu doar cu Rusia dar si cu tari ca Ucraina sau Georgia, cu toate aceste tari va trebui sa avem acelasi tip de agreement ca cel pe care il avem cu Rusia.
Previous Next

XS
SM
MD
LG