Linkuri accesibilitate

Reuniunea de la Deauville - o inițiativă stranie (România liberă)


Sarkozy, Merkel și Medvedev au în vedere planul Kozak? (Adevărul).


Subiectul Transnistria-Republica Moldova, dupa intalnirea sefilor de stat ai Frantei, Germaniei si Rusiei la Deauville, este urmarit cu atentie de ziarul Adevarul. Un articol asambleaza reactii la cele spuse de liderul rus Dimitri Medvedev care a reamintit ca rezolvarea situatiei din Transnistria nu depinde numai de Moscova, ci si de celelalte parti implicate, intre care Romania. Vitalie Ciobanu, prezentat drept comentator la Radio Europa Libera, se teme ca in spatele acestor cuvinte s-ar putea afla acelasi plan Kozak, „mai parfumat si mai coafat, servit pe post de solutie miraculoasa”. In aceste conditii, rolul Romaniei ar fi doar acela de a oferi garantii pentru suveranitatea Republicii Moldova, caci, il citeaza Adevarul pe Ciobanu, „pericolul romanesc a fost intotdeauna un bau-bau folosit de rusi pentru a tot trena negocierile”. In articol figureaza si comentariile lui Vitali Kulik, directorul Centrului pentru studierea societatii civile din Kiev, care este convins ca cei trei sefi de stat au in vedere ca solutie exact planul Kozak. Aceasta presupune că „viitoarea politica a statului moldovean reintegrat se va afla sub controlul Moscovei, va avea loc consolidarea statutului limbii ruse si posibila mentinere a prezentei militare ruse in stanga Nistrului”.

Acelasi cotidian se refera intr-o stire la scrisoarea trimisa de comunistii moldoveni mai multor institutii europene, pentru a protesta fata de sustinerea declarata a presedintelui roman Traian Basescu pentru partidele din Alianta pentru Integrare Europeana. Comunistii cer o reactie de delimitare a reprezentantilor oficiali ai Uniunii Europene si respectiv ai Comisiei Europene in Republica Moldova.

Romania libera publica o analiza semnata de Gabriela Anghel si intitulata Intrebarea secolului: va intra Rusia sub scutul NATO?. Se pune in pagina faptul ca Dimitri Medvedev a acceptat sa participe la summitul NATO de la Lisabona, de luna viitoare, si ia in consideratie o posibila contributie a Rusiei la scutul antiracheta. Cu toate acestea, reuniunea de la Deauville a presedintilor Frantei, Germaniei si Rusiei este caracterizata aici drept o initiativa stranie, in absenta oricarui reprezentant al Uniunii Europene si in conditiile unei reactii destul de iritate a mediilor politice din Statele Unite – arata Romania libera.
XS
SM
MD
LG