Linkuri accesibilitate

Lăsăm ușa deschisă dialogului cu toate forțele progresive


Marian Lupu
Marian Lupu

Marian Lupu (PDM) despre respectarea principiilor și a regulilor în politică.


Partidul Democrat figureaza al doilea in buletinul de vot, cu simbolul trei trandafiri rosii. Sloganul este „Pentru Moldova, PENTRU TINE! ”. Invitatul editiei electorale este Marian Lupu, presedintele formatiunii
.

Europa Liberă: Dle Lupu, aţi tot declarat şi dvs că în prezent există două Moldove, una a tinerilor şi una a bătrânilor, una a comuniştilor, alta a anti-comuniştilor. Sunt multe linii de scindare care trebuie depăşite. „Dacă nu se trece de aceste divizări apare un pericol de existenţă în continuare pentru statul Republica Moldova”, aţi sugerat chiar dvs. Cum poate fi găsit un consens politic în această situaţie? De ce totuşi comuniştii au insistat să dezbine societatea?


Marian Lupu
: „Vreau să vă spun că da, tocmai acest punct este punctul nostru de plecare şi nu doar pentru campania electorală. A fost punctul de plecare pentru toate acţiunile pe care le-a întreprins PDM. În realitate există o adîncă şi puternică dezbinare a societăţii noastre, dincolo de acele două Moldove la care aţi făcut referinţă dvs, aş mai spune o Moldovă a celor bogaţi, puţini, şi o Moldovă a celor săraci, foarte mulţi. O Moldovă pro-rusă, o Moldovă pro-română, deci este o scindare care de fapt durează şi se menţine în mod artificial deja pe parcursul aproape a 20 de ani de zile.

Si eu gândesc că este rodul acţiunilor, pe de o parte, a PCRM ca partid de extremă stângă, pe de altă parte să nu uităm că avem şi alte partide politice de extremă dreaptă care, graţie acelor priorităţi pe care le pun în capul mesei, duc la scindarea şi divizarea societăţii şi pun în mare pericol existenţa Republicii Moldova ca stat, dar pun în mare pericol si atingerea unor obiective cu adevărat importante pentru statul nostru, pentru fiecare cetăţean la nivel de asigurare a unei bunăstări, a unui respect, progres, pentru moldoveni. Noi venim cu acest mesaj şi, în mod evident, acest mesaj trebuie să fie conştientizat şi de alte partide democratice pentru a pune accentul pe priorităţile naţionale adevărate.”

Europa Liberă: Dle Lupu, dvs dar şi alte voci acreditează ideea că anume comuniştii au împărţit societatea, iar PDM nu exclude o alianţă post electorală cu acest partid, PCRM. Cum să înţelegem?


Marian Lupu
: „Să înţelegeţi foarte simplu, dacă spunem A trebuie să spunem şi B. Întâi de toate, eu am declarat şi continui să rămân pe aceeaşi poziţie că noi lăsăm uşa deschisă pentru eventualul dialog cu toate forţele progresive din ţară.”

Europa Liberă: Dar ce înseamnă uşă deschisă? Uneori se înţelege că dacă uşa e deschisă, curentul poate să te atingă?

Marian Lupu
: „Dacă te temi de curent nu ai ce căuta în politică. Noi nu ne gândim la propriile noastre avantaje, la fotolii, la posturi. Partidul Democrat nu la nivel de cuvinte, dar prin fapte, din 2001 încoace, a demonstrat acest lucru. Noi nu punem în capul mesei cu cine ne ducem noi. PD pune în capul mesei principiul cine vine cu noi, pe baza unor principii foarte clare care vizează asigurarea statalităţii Republicii Moldova, asigurarea democraţiei în această ţară, asigurarea prin acţiuni concrete a dezvoltării economice, atragerea masivă de investiţii din străinătate, respectul pentru oameni, dezvoltarea sistemului de învăţământ, protecţie socială, sănătate, reforma sistemului de pensionare. Sunt acele necesităţi care trebuie să oprească exodul masiv al cetăţenilor Republicii Moldova din ţară, fiindcă atât timp cât o să discutăm în continuare denumirea limbii, denumirea cursului de istorie, acest lucru nu o să facă fericit pe nimeni în această ţară şi trebuie să insusim o lecţie, deci nu este vorba cu cine facem, este vorba despre care sunt principiile şi priorităţile.”

Europa Liberă: Dle Lupu, aceste lucruri despre care vorbiţi dvs şi-au găsit loc şi pe parcursul unui an de guvernare în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană. Atunci nu ar fi preferabil să rămâneţi în această coaliţie liberal-democrată? Deşi am înţeles că şi aici aţi avea anumite condiţii.

Marian Lupu: „Este un lucru absolut normal. În politică nu se cere naivitate, nu se tolerează naivitatea. Eu gândesc că noi am tras nişte concluzii şi am însuşit nişte lecţii de anul trecut când, şi pe de o parte, şi pe de altă parte, am convenit la anumite principii şi reguli, care în scurt timp au început să fie violate. Vă aduc un simplu exemplu: dacă am convenit ca bătut în cuie principiul de neutralitate al Republicii Moldova, în mod evident că nu a fost plăcut pentru noi să auzim că se pedalează contrar acestui principiu.

Nu a fost imperativ pentru Republica Moldova să discutăm şi să scindăm din nou întreaga societate cu referinţă la ce reprezintă ziua de 28 iunie sau ziua de 9 mai. Politica este o chestie dură, politica este o chestie care trebuie foarte bine calculată, din acest motiv nu o să mai procedăm naiv şi de multe ori foarte simplist, cu inima deschisă, cu sufletul deschis, fiindcă noi vedem că şi de partea stângă, şi de partea dreaptă, pe alocuri sunt devieri de la principiile pe care le-am stabilit.

Noi suntem un partid de cuvânt, am spus am făcut şi ştim cum să ne ţinem de cuvânt. Din acest motiv eu las poarta deschisă şi din interese tactice, fiindcă este de interesul meu să văd care partid şi cum se va comporta pe durata campaniei electorale, cine ne vor fi prieteni, cine ne vor fi aliaţi şi cine ne vor fi duşmani. Cel puţin noi nu o să mergem cu denigrări şi cu tehnologii electoale negre. Este timp suficient, avem încă şase săptămâni, dar decizia va fi adoptată, cu certitudine, după data de 28 noiembrie în funcţie de care sunt viziunile şi priorităţile asupra dezvoltării democratice, europene, pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Mulţumim foarte mult, dle Lupu. La întrebările Europei Libere a răspuns liderul PDM, Marian Lupu.
XS
SM
MD
LG