Linkuri accesibilitate

Scepticismul Rusiei față de scutul NATO


 Nicolas Sarkozy și Angela Merkel în așteptarea lui Dmitri Medvedev
Nicolas Sarkozy și Angela Merkel în așteptarea lui Dmitri Medvedev

În ajunul trilateralei de la Dauville, ambasadorul rus Dmitri Rogozin declara că Rusiei nu i s-a prezentat strategia scutului anti-rachetă.

Dupa o pauza de cinci ani, se întîlnesc astazi în orasul francez Deauville presedintele Frantei Nicolas Sarkozy, sefa guvernului federal german Angela Merkel si presedintele rus Dmitri Medvedev. La ultima întîlnire tripartita înca nu izbucnise criza financiara, iar încercarile de armonizare dominau politica internationala. Faptul ca presedintele rus Dmitri Medvedev a fost invitat sa participe la viitoarea reuniune la vîrf a tarilor NATO de la Lisabona, nu a fost primit cu entuziasm de puterea de la Moscova. Mai mult. Medvedev priveste cu scepticism aceasta invitatie la o reuniune NATO. Rusia suspecteaza Alianta Nord-Atlantica de practicarea unui joc dublu si de inducere în eroare a Moscovei. Asta pentru ca NATO intentioneaza sa instaleze o umbrela de aparare strategica în apropierea frontierelor Rusiei.

Reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin a declarat radiodifuziunii germane, fara prea multe ocolisuri diplomatice, motivele acestui scepticism: „Am studiat proiectul de la A la Z - dar am constatat ca partea strategica a conceptului NATO este secreta. N-o cunoastem. Pentru noi toata aceasta chestiune este comparabila cu o camera neagra în care se afla o pisica neagra - sau poate numai un soricel cenusiu. Asta e o situatie paradoxala. Suntem invitati la Lisabona, dar nu e clar, de ce.“

Într-adevar nu se stie exact cum vor arata relatiile tarilor NATO cu Rusia. Unii politicieni occidentali sunt pentru o distanta politica mai mare fata de Moscova. Altii ar dori o apropiere mai mare si chiar o viitoare integrare a Rusiei în Alianta Atlantica. De pilda, fostul ministru german al apararii, crestin-democratul Volker Rühe si-a motivat sugestia prin faptul ca Rusia si tarile NATO sunt expuse unor amenintari similare.

Cancelara Angela Merkel nu l-a contrazis pe Volker Rühe, dar a tinut sa precizeze ca: „Vom discuta desigur despre posibilitatile de cooperare NATO-Rusia, pentru ca vremea razboiului rece a trecut odata pentru totdeauna.“

Presedintele federal, Christan Wulff a exprimat în fata lui Medvedev, în cursul recentei sale vizite de stat în Rusia, aceeași linie generala a politicii externe germane, pe care o respecta si Angela Merkel: „În final, vor domina elementele comune existente între NATO si Rusia, între Rusia si Europa, si nu diferentele. Asa ca problemele legate de arhitectura de securitate si umbrela de aparare, dezbatute emotional, vor putea fi rezolvate, daca vor fi respectate interesele fiecaruia în mod serios.“
XS
SM
MD
LG