Linkuri accesibilitate

Pledoarie pentru o politică externă bipartizană


Coperta cărții autobiografice publicată de Condoleezza Rice
Coperta cărții autobiografice publicată de Condoleezza Rice

Condoleezza Rice, fost Secretar de stat american: „Există o comunitate a celor care cred că politica externă trebuie să fie bipartizană”.


Fostul secretar de stat american, Condoleezza Rice s-a intretinut la Casa Alba cu presedintele Obama. Ce au discutat cei doi ? - este intrebarea la care încearcă să răspundă corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Condoleezza Rice se afla intr-un turneu in tara, pentru lansarea cartii sale „Oameni extraordinari si obisnuiti”, un volum de memorii despre parintii ei. Dupa intilnirea cu Obama, la invitatia acestuia, intr-o alocutiune la Institutul Aspen, fostul secretar de stat a spus: „In ciuda faptului ca se produc schimbari, exista o comunitate a celor care cred ca politica externa trebuie sa fie bipartizana”. Intrebata daca Barack Obama ar fi un musulman ascuns, Condoleezza Rice a dat ochii peste cap raspunzind, „Nimic din ceea ce presedintele face nu arata ca ar avea alte prioritati decit interesele Statelor Unite”.

Cartea scrisa de fostul secretar de stat este povestea copilariei sale in Alabama, pe vremea discrimarii rasiale si nu face referiri la mandatul său in fruntea diplomatiei americane, in anii administratiei George W. Bush. Saptamina petrecuta la Washington, doamna Rice a incercat sa navigheze cu dibacie intre a nu critica politica externa a lui Barack Obama si a lua apararea deciziilor predecesorului sau. Intr-un program de televiziune ea a spus: „Stiu ca este mult mai usor sa vorbesti despre decizii din afara decit este sa le iei in interior. Sint patrioti care incearca sa faca tot ce pot pentru tara”.

Rice a criticat declaratia fostului lider republican al Camerei Reprezentantilor, Newt Gingrich care a spus ca Obama ar avea „o viziune keniana, anti-colonialista a lumii”. „Nu cred ca astfel de caracterizari ajuta la ceva”, a spus Condoleezza Rice.

De cind a plecat de la Departamentul de Stat, ea s-a intors la catedra, ca profesor la Universitatea Stanford. Mentine legaturi cu lideri din lume, recent intilnindu-se in California cu presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev. Ca profesor, ea vorbeste despre experienta sa in fruntea diplomatiei. La o recenta prelegere pentru studenti a vorbit despre maniera in care Rusia a folosit resursele de gaze si titei ca pe o arma in jocul de putere european. Rice le-a cerut studentilor sa analizeze ceea ce a caracterizat drept pasivitatea Europei atunci cind s-a vazut confruntata cu atitudinea monopolista a Gazpromului. „Intotdeauna am crezut ca Europa le-a subestimat forta”, a spus fosta sefa a diplomatiei americane. In privinta ambitiilor sale pentru viitor, Condoleezza Rice nu a dorit sa abordeze subiectul, spunind doar „Ce poate fi mai bine decit postul de secretar de stat? Cred ca voi ramine in California”.
XS
SM
MD
LG