Linkuri accesibilitate

17.10 - Chișinău: Moldova și Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est


Un interviu cu diplomatul Oleg Ungureanu.



17 octombrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Moldova și Pactul de Stabilitate Sud-Est Europeană.

Radu Benea: Faptul că Republica Moldova a fost invitată să participe la lucrările celor trei mese de lucru ale Pactului de Stabilitate în Europa de Sud-Est este interpretat de Ministerul de Externe de la Chişinău drept o includere de facto în acest organism. Însă pentru a putea fi acceptată cu drepturi depline, Republica Moldova mai are nevoie să spulbere unele nelămuriri ale comunităţii europene în ceea ce priveşte orientarea ei strategică pe plan extern. La această temă corespondenta noastră, Lina Grîu, a stat de vorbă cu şeful Direcţiei integrare europeană a Ministerului de Externe, Oleg Ungureanu.

Deşi problema includerii Republicii Moldova în Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est rămâne nesoluţionată, Chişinăul a reuşit să se detaşeze net de alte state din regiune, care urmăresc să obţină statutul de membru cu drepturi depline la acest organism. Într-un interviu, acordat postului nostru de radio, şeful Direcţiei integrare europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Oleg Ungureanu, a declarat că eforturile diplomaţiei moldoveneşti s-au soldat cu invitarea Republicii Moldova la lucrările celor trei mese de lucru ale Pactului, care au loc în luna octombrie, ceea ce ar pute însemna includerea de facto în Pactul de Stabilitate.

Luni şi marţi, la Istanbul se desfăşoară Masa de lucru numărul doi pentru reconstrucţie şi dezvoltare, unde participă ministrul adjunct de Externe, Stela Corobceanu. În zilele de 26-27 octombrie, la Bucureşti, va avea loc Masa de lucru numărul unu, pentru democratizare şi drepturile omului. Şedinţa cele de-a treia mese de lucru, pe probleme de securitate, a avut loc la Sofia în zilele de 4-5 octombrie. Oleg Ungureanu a apreciat, că Masa numărul doi, care se desfăşoară la Istanbul, este cea mai importantă şi vizează conectarea ţărilor la proiecte de infrastructură ce ţin de domeniul energetic, ape, comerţ, etc.

Oleg Ungureanu: „Se pare, că statutul nostru, care a fost în suspans, nu a fost în favoarea participării noastre mai active în acest domeniu. Deocamdată la o singură iniţiativă participăm, cea care este finanţată de Canada şi se referă la domeniul energetic. Ei în prima fază vor elabora un studiu privind posibilităţile şi ceea ce trebuie de făcut în acest domeniu în tot arealul acesta Sud-Est european.”

La Sofia, Republica Moldova a avut posibilitatea să prezinte rezultatele obţinute în combaterea crimei organizate. Chişinăul a fost, de asemenea, invitat să participe la o iniţiativă de combatere a corupţiei. La masa de lucru, care va avea loc la Bucureşti, Republica Moldova va veni cu o informaţie privind Carta mass media, un document recomandare, care a fost adoptat de Guvern. Ungureanu a spus, că la această reuniune delegaţia Chişinăului ar putea avea o întrevedere cu coordonaturl Pactului de Stabilitate, Bodo Hombach, unde va solicita ridicarea nivelului participării Republicii Moldova la Pact, care este considerat o anticameră a integrării europene. Ungureanu a arătat, că deşi participarea la aceste mese de lucru înseamnă o includere de facto a Republicii Moldova în Pact, primirea ei în calitate de membru cu drepturi depline nu va putea avea loc mai devreme de primăvara anului viitor, când va avea loc şedinţa Mesei regionale a Pactului, care cuprinde toate cele trei mese de lucru.

Republica Moldova ar putea deveni membru cu drepturi depline a Pactului de Stabilitate şi în cazul în care organizaţia subregională SECI, sprijinită în Europa de Sud-Est de Statele Unite şi unde Republica Moldova este parte, va fi asimilată de Pact. Acest lucru, potrivit lui Ungureanu, s-ar putea întâmpla la începutul anului viitor.

Oleg Ungureanu: „Moldova, datorită proximităţii sale geografice şi legăturilor strânse cu ţările din Sud-Estul Europei, este deja implicată în implimentarea Pactului de Stabilitate. Această legalizare ne-ar da dreptul la mai multe. Prin aceasta Uniunea Europeană s-ar angaja să ne deschidă uşa pentru aderare în perspectivă la Uniunea Europeană. Politic, aceasta ne-ar permite semnarea unui acord de rentabilizare şi asociere, aşa cum se negociază în prezent cu Macedonia şi Albania.”

Totuşi, pentru includere Republicii Moldova în Pact este nevoie de consensul principalilor actori ai Uniunii Europene, consens care deocamdată nu există. Comunitatea Europeană mai are unele îndoieli de ordin geopolitic, dar şi unele ce ţin de orientarea strategică a Chişinăului.

Oleg Ungureanu: „Suntem într-o zonă de interes a Rusiei. Rusia are la îndemână multe instrumente de a influenţa lucrurile: prin armată, regim separatist pro-rus, CSI, dependenţă de resurse energetice, nu mai spun şi altele. În Moldova, din păcate, există o confuzie, aş spune. Atât la nivelul elitei politice, cât şi la nivelul opiniei publice. Şi asta s-a văzut din recentele sondaje, care au fost efectuate. Cea mai mare parte cred că e posibil să te integrezi concomitent în două structuri politico-economice, cum este Uniunea Europeană şi CSI-ul. Or, lucrul acesta, din păcate, nu este aşa. Şi opţiunea trebuie făcută clară în favoarea unei dimensiuni sau alteia. Şi a doua problemă este că, din păcate, strategia Republicii Moldova privind asocierea la Uniunea Europeană încă nu a fost aprobată. Circa 20 de partide politice au sprijinit, dar nu există, nu putem spune că este un consens naţional în ceea ce priveşte această idee. Din păcate, participarea noastră, sau recunoaşterea de jure în Pactul de Stabilitate este strâns legată de perspectiva noastră de integrare în Uniunea Europeană. Şi atunci situaţia actuală nu este încă foarte clară.”

Ungureanu a fost de părere, că bunele relaţii cu România sunt şi ele de natură să faciliteze accesul Chişinăului la Pactul de Stabilitate.

Oleg Ungureanu: „Cooperarea cu România în cadrul Pactului este foarte importantă, pornind de la faptul, că România este beneficiar. Acest factor trebuie folosit la maximum. Pare că nu există nici o reţinere în acest sens din partea autorităţilor române de a sprijini eforturile noastre pentru integrarea europeană, în particular în ceea ce priveşte Pactul de Stabilitate.”

Din Chişinău, Lina Grâu, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG