Linkuri accesibilitate

Drama minerilor din San Jose și valorificarea sa mediatică


Președintele Sebastian Pinera și ultimul miner salvat Luis Urzua
Președintele Sebastian Pinera și ultimul miner salvat Luis Urzua

Minerii vor putea beneficia material de pe urma interesului enorm pentru povestea lor.

Miercuri, când minerii din Chile au fost aduşi la suprafaţă unul câte unul, un ziar din Statele Unite a publicat un articol cu titlul: „Capitalismul a salvat minerii”. Ideea autorului era că fără tehnologia modernă a economiilor avansate, de piaţă, şi fără viteza de reacţie a unei lumi globalizate, salvarea n-ar fi fost posibilă. Acum, când încep să revină unul câte unul acasă, minerii constată, nu fără anumită plăcere, că în lumea consumului nelimitat şi a televiziunii non-stop aventura nu se termină odată ce ai fost scos din adâncuri.

În ultimele zile dinaintea aducerii la suprafaţă a celor 33 de mineri din deşertul Atacama, autorităţile din Chile au rugat presa să respecte trauma prin care au trecut cei 33 şi familiile lor şi să nu-i înăbuşe cu atenţia lor. Recomandarea pare să fi expirat deja. Primii mineri care au părăsit spitalul au fost luaţi cu asalt de reporteri, iar acesta este doar începutul. Editurile şi televiziunile din Chile şi din lumea întreagă îşi suflecă mânecile, pregătindu-se să „valorifice” povestea celor care au petrecut 69 de zile în adâncuri.

AP scrie că deja există un contract pentru o carte, se pregăteşte un reality-show despre minerit, iar canalul TV Discovery are un program special despre operaţiunea San Lorenzo, care va fi difuzat pe data de 28 octombrie.

Simţind că interesul public pentru minerit în general va creşte, televiziunea americană Spike a comandat deja un serial cu zece episoade care se numeşte, simplu, „Cărbune”, şi are ca fundal un oraş minier din statul Virginia de Vest.

Editura „Transworld Publishers” a anunţat că va publica volumul „Cei 33”, scris de ziaristul Jonathan Franklin, care trăieşte în Chile de 16 ani şi a relatat despre operaţiunea de salvare.

Toate acestea sunt pregătiri numai pentru publicul vorbitor de engleză din Statele Unite. În lumea hispanică, din care face parte şi Chile, ecoul mediatic ar putea fi şi mai mare.

AP scrie că minerii înşişi vor putea beneficia material de pe urma interesului enorm pentru povestea lor, inclusiv în Statele Unite. Deşi canalele de televiziune americane au restricţii în ce priveşte plata interviurilor, ele sunt de obicei ocolite – de pildă, plătind interlocutorului cheltuieli de deplasare şi drepturi de autor pentru publicarea fotografiilor de familie.

Deocamdată, se ştie că minerii au încheiat un fel de pact – ca toate veniturile obţinute din contactele cu media să fie împărţite în mod egal între cei 33. Agenţia France Press scria astăzi că ei ar fi stabilit şi preţul unui interviu: 2 milioane de pesos, adică 40.000 de dolari, că vor înfiinţa o fundaţie şi au angajat un avocat care să-i ajute să-şi administreze veniturile publicitare.

Ziarul britanic „The Independent”, care a publicat astăzi primul interviu cu şeful de tură Luis Urzua, scrie însă că lumea nu va afla niciodată tot ce s-a petrecut în cele 69 de zile petrecute de mineri în adâncuri, pentru că eroii dramei miniere au cazut de acord să nu vorbească despre momentele mai puţin camaradereşti, spunând doar că ele au existat. Într-o convorbire video cu familia cu o săptămâna înaintea ieşirii la suprafaţă, unul din cei blocaţi în subteran, Dario Segovi, a spus că pactul celor 33 cuprinde clauza: „Ce-a fost în mină va rămâne în mină”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG