Linkuri accesibilitate

Pirateria este un fenomen foarte grav pentru societatea moldovenească


Publicitate torrentsmd
Publicitate torrentsmd

Cu Dorian Chiroșca, expert în domeniul drepturilor de proprietate.


Procuratura a închis pentru cercetări penale cel mai frecventat site moldovenesc „TorrentsMD” de pe care numeroşi vizitatori îşi descărcau gratis tot ce doreau. Vom încerca să aflăm cât de justificată, relevantă şi eficientă este această întâmplare din perspectiva combaterii pirateriei cu doctorul în drept, expert în domeniului dreptului de autor Dorian Chiroşca
.

Europa Liberă: Dle Chiroşca, procurorii au pus sechestru pe serverele pe care erau plasate datele site-ului „TorrentsMD.com” şi nu se mai ştie dacă seeder-ii sau leecher-ii vor mai putea downloada ceva de pe acest tracker … De fapt, dacă e să vorbim în română, Procuratura a închis pe motivul încălcării drepturilor de autor un site de pe care puteai lua gratis filme, muzică, jocuri, programe ş.a.m.d. Torrents MD este site-ul cel mai frecventat în internetul moldovenesc… S-a deschis un dosar penal. Întâi de toate, cât de normal este, din punctul Dvs de vedere, ca un site să fie suspendat fără o hotărâre judecătorească definitivă potrivit căreia persoane, de exemplu, care administrează acest site s-ar face vinovate de ilegalităţi în domeniul drepturilor de autori?

Dorian Chiroșca
Dorian Chiroşca
: Cred eu că în acest caz procuratura s-a asigurat într-un fel ca să poată acumula şi prezenta ulterior probe în instanţa de judecată. Or, cred eu că după ce a fost sechestrat acest suport material, de către Agenţia de stat pentru proprietate intelectuală va fi efectuată o expertiză în urma căreia se va stabili dacă există sau nu pe aceste servere opere protejate de drepturile de autor. Pirateriaeste un fenomen foarte grav pentru societatea moldovenească cît și în general.

Europa Liberă: Dvs aveţi cunoştinţă de vreo hotărâre judecătorească în trecut prin care să se fi stabilit, de exemplu, că site-uri de tipul torrents ar fi violat sau prejudiciat drepturile de autor?

Dorian Chiroşca: Eu cunosc cel puţin faptul că pînă acum au fost făcute cîteva sesizări către acest site pentru ca acesta să nu mai valorifice creaţiile intelectuale ale autorilor autohtoni. Ştiu că această asociaţie (Uniunea Producătorilor de Fonograme şi Videograme din Republica Moldova) a depus mai multe demersuri şi la momentul cînd depuneau aceste demersuri, ei sistau plasarea pe site a unor creaţii intelectuale. Parcă îmi amintesc despre astfel de cazuri cu „Zbob şi Zdup” şi cu alţi autori... Deci, au existat mai multe plîngeri de acestea, pentru că chiar pînă la lansarea unor albume noi pe acest site apăreau aceste albume, astfel fiind încălcate flagrant drepturile de autor şi drepturile conexe ale unor interpreţi autohtoni...

Europa Liberă: Premierul Vlad Filat, cel puţin potrivit mai multor ştiri, a cerut Procuraturii să investigheze în regim de urgenţă motivele blocării site-ului „TorrentsMD” şi ca ancheta să fie transparentă, iar dreptul de acces la informaţie al utilizatorilor de Internet să nu fie lezat. De fapt, ce credeţi că putea presupune această cerere la modul practic?

Dorian Chiroşca: Sincer să vă spun nu putem vorbi în acest caz despre drepturile la acces. Atîta timp cît autorul nu permite accesarea operelor sale, nu există nici un temei să interpretăm ca încălcare a accesului la informaţie. Sunt de acord cu astfel de interpretări doar în situaţia în care autorul lansează singur oferta pe diferite site-uri, astfel ca muzica să răsune, sau filmul să fie pus pe site, sau albumul, OK, nu este nici o problemă. Dar în situaţia în care aceasta reprezintă o proprietate intelectuală a unei personalităţi, a unui actor, artist, astfel de descărcare este deja o încălcare a dreptului de autor.

Oricum, Legea privind drepturile de autor şi drepturile conexe spune clar că autorul are un volum de drepturi patrimoniale care se reflectă în bani şi drepturi personale morale. Articolul 10 al legii respective stabileşte clar că autorul are dreptul la comunicarea publică, respectiv comunicarea prin internet. Din momentul ce el a plasat-o pe internet, se poate folosi această operă, dar doar cu acordul autorului. Eu cred că este foarte binevenită sesizarea acestei asociaţii, care reprezintă autorii din R. Moldova.

Europa Liberă: De ce tocmai acum, inclusiv în plină campanie electorală? De ce credeţi că lupta cu pirateria a început, dacă a început, cu „TorrentsMD”, de vreme ce se consideră că unele televiziuni, de exemplu, ar utiliza cu toptanul filme piratate?

Dorian Chiroşca: Ca să fiu sincer, nu cred că campania electorală are vreun amestec. Cunoscînd organele de poliţie, cred mai degrabă că ar vrea să arate nişte rezultate, să facă dovada că se lucrează în domeniul respectiv. Ştiu că pînă acum nu s-au prea făcut foarte multe acţiuni în domeniul respectării dreptului de autor. Nu numai pe site-ul torrents am înțeles că au fost făcute sezizări, dar au fost depistate de către organele de poliție şi alte încălcări ale drepturilor de autor, despre care nu cred că este cazul să vorbesc acum.

Europa Liberă: Cine, cum şi cu cât ar putea fi pedepsit, conform actualei legislaţii, dacă va fi demonstrată vinovăţia cuiva în cazul „TorrentsMD” ?

Dorian Chiroşca
: Noi avem trei forme de răspundere – civilă, administrativă şi penală. În cazul de faţă, dacă AGEPI va stabili că este vorba despre daune deosebit de mari, în proporţii deosebit de mari, ceea ce reprezintă mai mult de 100 de mii de lei, atunci activitatea acestei întreprinderi ar putea fi sistată în urma unei sentinței a instanţei de judecată, iar persoana fizică ar putea fi privată de libertate de la 3 la 5 ani. Deci, este destul de dură pedeapsa. În acest caz s-ar putea aplica şi o amendă foarte dură – de la 8 la 10 mii de unităţi convenţionale, ceea ce ar constitui pînă la 200 de mii de lei.

Europa Liberă: Cine câştiga bani, dacă câştigă, prin administrarea unui asemenea site ca „torrentsMD”?

Dorian Chiroşca: Eu chiar l-am privit nu demult la nişte posturi de televiziune pe reprezentantul acestei companii spunînd că, domnule, noi nu facem decît să aibă acces utilizatorii la aceste creaţii. Nu este chiar aşa. Ei îşi ridică raitingul prin faptul că oferă acces la creațiile intelectuale. Dacă n-ar exista pe acest site ultimele filme din cinematografe, opere muzicale foarte populare, atunci nu cred că foarte multă lume ar fi clienţi ai respectivei companii. Ei, prin încălcarea drepturilor de autor atrag clientela, ca să devină membri înscriși la acest provider.

Europa Liberă: Decizia Procuraturii a pus pe jăratic un număr considerabil de utilizatori de Internet, tinerii în special care-şi completau colecţiile personale de muzică, film sau jocuri, fără a le comercializa şi care ar fi fost altminteri inaccesibile din cauza preţurilor. Cât de îndreptăţită vi se pare supărarea lor?

Dorian Chiroşca
: Eu înţeleg că atîta timp cît există cererea și oferta, vor exista site-uri pirat. Dar trebuie să-i înţelegem şi pe autori. Iată, de exemplu, acest proiect comercial moldo-român cu filmul care este foarte bine vizionat. Eu am impresia că ar putea exista situaţia cînd va fi plasat pe site şi timp de o oră vor avea loc sute de descărcări. Vă daţi seama că în cazul respectiv, autorii acestei opere nu mai au prea mari şanse să restituie băncii, de exemplu, banii pe care i-au contractat pentru acest proiect. Îi înţeleg și eu pe studenţi, mă gîndesc că situația nu se termină: vor migra pe alte site-uri, care sînt foarte multe, răspîndite și pe domeniu .ru, de exemplu, dar cred că lupta aceasta nu trebuie să fie sfîrşită cu închiderea acestui site. Am accesat personal foarte multe site-uri de acestea şi am văzut că pot fi privite online cele mai noi filme care există acum în cinematografe, de o calitate proastă, e adevărat, dar suficientă ca să înţelegi. Oricum, trebuie să educăm în tineret faptul că pentru ceea ce consumi trebuie să plăteşti şi nu trebuie să furi...

Europa Liberă: Furtul de proprietate, inclusiv intelectuală este un lucru urât şi foarte păgubos pentru mulţi şi e limpede că lupta de combatere a acestuia este mai mult decât indicată. Dar cât de pregătită este R. Moldova, legislativ şi din perspectiva practicilor pentru această luptă?

Dorian Chiroşca
: Să ştiţi că această luptă a început prin anul 2000, acum recent a fost publicată Legea cu privire la drepturile de autor şi drepturile conexe – de altfel o lege foarte şi foarte bună elaborată acum doi ani de AGEPI şi care corespunde tuturor cerinţelor stabilite în acquis-ul comunitar, adică cu toate directivele Comisiei Europene. Oarecum, educaţia respectivă cu privire la respectarea drepturilor de autor începe deja din 2001-2002, cînd au fost introduse și responsabilitatea penală şi administrativă în Codul penal şi Codul de contravenţii administrative, acum 7 ani de zile. Vedeţi şi dumneavoastră că situaţia s-a schimbat. Acum cinci ani de zile aveam peste tot tarabe cu discuri şi cu audiocasete piratate, iar acum este un mod civilizat de activitate a acestor întreprinderi – mergi în moll-uri şi îţi cumperi discuri licenţiate, ai şi calitate foarte bună, plus că se păstrează integritatea sănătăţii, pentru că discurile piratate nu ştie nimeni de unde vin.

Europa Liberă: E limpede. Deci, ca să spunem aşa, un mod din ce în ce mai civilizat în acest domeniu. Vă mulţumim mult, domnule Chiroşca.
XS
SM
MD
LG