Linkuri accesibilitate

Guvernul Boc ajunge la o înțelegere cu funcționarii ministerului de Finanțe


Piețele financiare nu se uită la statele care nu au disciplină bugetară.


Degringolada creata la administratiile financiare din Romania, dar si la ministerul de resort a fost oprita dupa negocieri complicate cu guvernul. Angajatii ministerului de finante s-au adunat ieri in fata cabinetului ministrului nemultumiti de faptul ca veniturile pe lunile august si septembrie le-au fost drastic diminuate. Azi noapte si astazi pina dupa prinz, acesti angajati au ramas in ministere in semne de protest, iar de dimineata cele mai multe dintre birourile regionale unde se incaseaza taxele si impozitele din Romania au fost inchise. Functionarii afiliati Ministerului de Finante aveau pina acum venituri mari, mult mai mari decit ale celorlalti bugetari provenite din bonusuri date adesea fara nici un fel de criterii de performante. Practic salariatii din Finante aveau salarii mici, deci plateau impozite foarte mici, dar prime foarte mari, neimpozitabile. Gresala administratiei de la Bucuresti a fost insa ca in loc sa le includa bonusurile in salarii si sa le impoziteze, a taiat primele de tot, lasindu-i pe functionari cu venituri foarte mici: in jur de 200 de euro.

Astazi salariatii si sindicalistii au negociat, insa, cu ministrul roman al Finantelor Gheorghe Ialomiteanu acordarea stimulentelor pe ultimele doua luni exclusiv in functie de performante, urmind ca noua legislatie privind salarizarea sa faca reparatiile necesare. Pina acum cei care lucrau in institutiile Ministerului de Finante erau cei mai bine platiti bugetari, dar odata cu modificarea legislatiei lefurile celor platiti din bugetul de stat s-au uniformizat. In orice caz dupa cum spunea Vasile Marica, seful sindicatelor Functionarilor Publici, Sed Lex, dupa negocieri chiar si fondul de stimulente pentru ultimele doua luni va fi taiat cu 25 la suta, fiindca deja de doua luni incoace salariile tuturor bugetarilor au fost reduse tot cu 25 %.

Protestele au fost incurajate deliberat de televiziunile de stiri ale mogulilor romani, care detin Realtiatea tv. si Antenele 1,2 si 3, cu atit mai mult cu cit aceste canale de comunicare s-au angajat in lupta politica autohona, declarind deschis ca sustin debarcarea presedintelui Traian Basescu si a guvernului pe care acesta il gireaza

Economistul sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea le-a atras astazi atentia guvernantilor romani ca in continuare Romania trebuie sa reduca deficitul si datoria publica, nu doar fiindca asa cere Uniunea Europeana, ci si pentru ca pietele financiare „nu se uita la statele care nu au disciplina bugetara”. Reprezentantul bancii centrale a tinut sa precizeze ca aceasta remarca ar trebui inteleasa „si de protestatarii care arunca cu scaune la Ministerul de Finante”.

Pe aceeași temă

Politigraf

XS
SM
MD
LG