Linkuri accesibilitate

Lansarea Fundației Creștin Democrate (Adevărul)


Blestemul diplomației, bunei educații și eleganței (România liberă).


Pozitia Germaniei fata de relatia Bucuresti-Chisinau, asa cum a fost ea exprimata la Bucuresti de cancelarul german, a fost inregistrata imediat de pagina electronica a ziarului Evenimentul zilei. Angela Merkel a sugerat ieri ca semnarea unui tratat de frontiera intre Romania si Republica Moldova ar fi un pas in directia cea buna, in conditiile in care rezolvarea conflictului dintre Moldova si Transnistria este o prioritate. Stirea aminteste ca in urma cu doua saptamani, la Chisinau, ministrul de externe Teodor Baconschi declara ca „nu e bine sa ne precipitam sau sa acordam semnificatie exagerata acestei chestiuni punctuale” care este tratatul de frontiera.

Editia electronica a ziarului Romania libera prezinta pe larg un articol din Nezavisimaia Gazeta, care ar sugera ca Rusia pregateste predarea onorabila a Transnistriei. Ar fi vorba despre propunerea facuta voalat Rusiei de catre Uniunea Europeana de a renunta la sustinerea economica a Transnistriei, intrucat Uniunea ar fi pe punctul de a garanta aderarea unei Moldove reunificate la blocul european. O varianta care, sustine publicatia rusa, ar fi fost deja negociata atat cu Chisinaul cat si cu Tiraspolul.

Doua comentarii se refera astazi deja la lansarea, aseara, a Fundatiei Crestin Democrate, polul doctrinar in care se angajeaza proaspatul membru al Partidului Democrat Liberal, Teodor Baconschi. In Adevarul, Stelian Tanase sustine ca lansarea nu face decat sa dea startul luptei pentru putere din interiorul partidului de guvernamant, ai carui lideri si reprezentanti locali constata ca nu au viitorul politic asigurat. PDL-ului i se prezice o instalare dificila intr-o opozitie care va dura cel putin 4 ani dupa alegerile parlamentare din 2012, dar in care va beneficia, vreme de doi ani, de sprijinul activ al - inca - presedintelui Traian Basescu.

In Romania libera, Sabina Fati sustine ca ministrul de externe Baconschi are toate datele sa fie omul de care toate factiunile din PDL au nevoie. Ceea ce-i pune sub semnul intrebarii succesul este insa chiar pachetul de calitati cu care vine: diplomatia, buna educatie si eleganta, cu care si alti ministri de externe intrati in politica n-au reusit mai mult decat „politică de planul doi”. Sunt pomeniti Teodor Melescanu, Mircea Geoana si Cristian Diaconescu.
XS
SM
MD
LG