Linkuri accesibilitate

Președintele Iranului vizitează zona de graniță controlată de Hizbollah.


Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad care neagă Holocaustul şi promite distrugerea Israelului, s-a apropiat astăzi la doar câţiva kilometri de teritoriul statului evreiesc. În cea de a doua zi a unei vizite în Liban pe care Occidentul a numit-o „provocare intenţionată”, liderul iranian s-a îndreptat spre Bint Jbeil, într-o zonă de graniţă unde miliţiile pro-iraniene Hizbollah sunt foarte populare. Ahmadinejad a fost întâmpinat pe un stadion de o mulţime estimată de AFP la 15.000 de persoane care agitau steaguri libaneze, iraniene şi ale mişcării Hizbollah. Satele din zonă au fost bombardate ultima oară în 2006, când forţele israeliene s-au confruntat cu miliţiile Hizbollah timp de peste o lună de zile.

Militanţii islamişti l-au primit miercuri pe Ahmadinejad la Beirut cu mult entuziasm, mulţumindu-i pentru sprijinul acordat de Iran în lupta împotriva Israelului. Liderul iranian le-a promis că ajutorul va continua. Ahmadinejad a spus că zioniştii, cum îi place să-i numească pe liderii israelieni, simt că sfârşitul le-ar fi aproape şi pun la cale noi stratageme împotriva inamicilor lor.

Evrei ultra ortodocși protestează împotriva lui Ahmadinejad în satul Avivim
Călătoria de astăzi a lui Ahmadinejad în sudul Libanului a stârnit proteste de partea israeliană a graniţei, unde grupuri de manifestanţi au afişat pancarte pe care scria, printre altele, „Ahmadinejad este noul Hitler”. Presa a relatat că armata israeliană a fost pusă în stare de alertă, dar ştirea nu a fost confirmată oficial.

Liderul Iranului este cunoscut pentru politica şi retorica lui anti-israeliană. Cel mai recent incident internaţional pe care l-a provocat a fost ieşirea din sala Adunării Generale ONU a delegaţiilor occidentale, după ce Ahmadinejad a lansat un nou atac verbal la adresa Israelului.

Ieri, când preşedintele iranian a sosit în Liban, secretarul de stat american Hillary Clinton a avertizat că a face afirmaţii belicoase în zona Orientului Mijlociu nu este o idee bună.

Agenţia AP scrie că vizita lui Ahmadinejad în Liban ilustrează alunecarea vecinei de la nord a Israelului înspre Iran şi lumea musulmană, pe fondul slăbirii relaţiilor cu Statele Unite şi cu Europa.
XS
SM
MD
LG