Linkuri accesibilitate

CEDO: modelul polonez de compensare a confiscărilor comuniste


Curtea de la Strasbourg critică practica jurisdicțională neunitară în această materie și carențele administrative în legatură cu executarea hotărîrilor interne.


Dupa ani de zile in care a fost pur si simplu sufocata de mii de plangeri cu acelasi subiect - proprietatile confiscate de comunisti in Romania -, ieri CEDO a luat o decizie considerata istorica: a adoptat o „hotărâre pilot”. Termenul poate fi strain multor persoane care nu sunt familiare cu terminologia juridica.

Insa cuvantul cheie al deciziei CEDO cu privire la Romania este „plafonare”. Unul dintre pasajele hotararii de ieri spune ca „guvernul roman ar trebui sa se inspire din felul in care alte state au rezolvat aceste probleme prin crearea unei scheme de compensatii predictibile si stabilirea unui plafon de compensare si de plata care sa permitã plata in rate pe o perioadă mai lungă.”

Potrivit unor surse CEDO, modelul dupa care ar urma sa se inspire Romania va fi cel polonez. In 2004 CEDO a adoptat o „hotărâre pilot” in cazul Bronjowski si Wolfgenberg vs. Polonia. In urma acesteia, statul polonez a operat adoptarea unei legi prin care acolo unde nu era posibila restituirea in natura, fostul proprietar primea o compensatie care nu putea depasi un anumit plafon. Aceste plafonari, impuse prin lege, s-au facut la valoarea de piata a bunului respectiv.

In hotararea de ieri cu privire la Romania este mentionat termenul de 18 luni. Cu alte cuvinte, in urmatorul an si jumatate, statul roman va trebui sa modifice legislatia, sa o simplifice, in asa fel incat sa se asigure restituirea bunurilor trecute in proprietatea statului in timpul regimului comunist.

Insa problema Romaniei nu sta doar in niste texte de lege. In zeci de hotrari CEDO a mentionat ca in Romania exista o „problema sistemica”. Asa incat intregul sistemul judiciar, cu tot ce inseamna el de la administrare, practica, la persoane, ar trebui reformat in cele 18 luni. Surse din cadrul CEDO ne-au declarat ca, in fapt, practica jurisdictionala neunitara in aceasta materie si carentele administrative care se manifesta in legatura cu punerea in executare a hotararilor interne, toate trebuie indreptate.

Si, foarte important, in tot acest acest rastimp, CEDO nu va mai solutiona dosare avand acest obiect.
XS
SM
MD
LG