Linkuri accesibilitate

Ultima etapă a operațiunii de salvare de la San Jose


„Minerii par mult mai calmi şi relaxaţi” decât toţi ceilalţi care-i aşteaptă la suprafaţă.



În Chile a început noaptea trecută operaţiunea de salvare a celor 33 de mineri care şi-au petrecut peste două luni în galeriile prăbuşite ale unei mine la sute de metri adâncime.

Florencio Avalos și președintele Sebastian Pinera
Cu ochelari fumurii pentru a nu fi orbit de lumina proiectoarelor după întunerecul din mină, Florencio Avalos a coborât din capsula asemănătoare unei rachete, care l-a adus de la adâncimea de 700 de metri de sub deşertului chilian. După 69 de zile în măruntaiele pământului, Avalos, în vârstă de 31 de ani, a fost primul scos la suprafaţă la puţin după miezul nopţii trecute. Şi-a îmbrăţişat familia, înainte de a fi strâns în braţe de preşedintele ţării, Sebastian Pinera.

Preşedintele Piniera a spus că minerii au arătat, la fel ca victimele cutremurului de pământ de iarna trecută şi cei care participă la reconstrucţia ţării, că „chilienii sunt capabili de lucruri măreţe dacă sunt uniţi, aşa cum sunt întotdeauna la necaz”.

Când 700 de mii de tone de piatră s-au prăbuşit în mina de aur şi cupru pe 5 august, se crezuse că nimeni nu a supravieţuit. Dar peste 17 zile, cei 33 de mineri au reuşit să semnaleze că sunt în viaţă. Apoi au primit alimente prin tunele mai înguste care au putut fi forate rapid.

Minerii au devenit eroi naţionali în Chile, iar despre salvarea lor se spune că este un miracol. Eforturile au dat roade timpurii, după ce iniţial se crezuse că minerii nu vor putea fi scoşi la suprafaţă înainte de Crăciun.

„Este incredibil că ne-au salvat de la 700 de metri adâncime, a spus la o conferinţă de presă electricianul, Mario Sepulveda al doilea miner ieşit la suprafaţă. „Nu vreau să fiu tratat ca o vedetă. Sunt miner şi aşa voi rămâne”, a spus Sepulveda. Dar minerul a adăugat că cele întâmplate trebuie să fie un moment al schimbării în Chile, iar autorităţile trebuie să înţeleagă că este şansa pentru a face reforme pe piaţa muncii. „Este o lecţie învăţată”, a spus preşedintele Piniera şi a promis că mina cu o veche istorie a accidentelor nu va fi redeschisă decât dacă va fi sigură.



Deocamdată, chilienii aşteaptă cu înfrigurare ca operaţiunea de salvare să se încheie cu bine. Minerii sunt scoşi la suprafaţă, câte unul pe oră, într-o capsulă nu mai lată decât umerii unui bărbat. Ea coboară în mină printr-un tunel săpat timp de două luni, către una dintre cele mai adânci galerii.

Florencio Avalos, şeful adjunct al echipei de mineri, a fost ales primul pentru călătoria către suprafaţă pentru că se afla în cea mai bună condiţie fizică şi psihică şi ar fi putut ajuta salvatorii în caz de nevoie.

Cea mai gravă problemă tehnică, după cum a spus şeful salvatorilor Andre Sougarett, ar putea fi căderea unei pietre care să blocheze cabina la jumătate de drum.

În încăperea subterană, minerii sunt triaţi de un salvator şi un medic, aşa încât primii şi ultimii care ies la suprafaţă sunt cei mai sănătoşi. Printre cei 33, aproximativ 10 mineri sunt bolnavi – unii au hipertensiune, alţii diabet, alţii afecţiuni ale pielii din cauza întunericului şi umezelii.

Dar în cuvintele ministrului sănătăţii, Jaime Manalich, „minerii par mult mai calmi şi relaxaţi” decât toţi ceilalţi care-i aşteaptă la suprafaţă. Atmosfera de relaxare generală se va putea instaura însă numai după ce toţi minerii vor putea păşi pe suprafaţa pământului.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG