Linkuri accesibilitate

Apel la reconciliere în spațiul post-iugoslav


Secretarul de stat Hillary Clinton la Belgrad
Secretarul de stat Hillary Clinton la Belgrad

Hillary Clinton: rezolvarea chestiunii kosovare și continuarea reformelor în Serbia vor pune țara pe drumul către integrarea europeană.


Secretarul de stat, Hillary Clinton a cerut Serbiei si fostei provincii Kosovo sa ajunga la o intelegere. Care este contextul acestui apel ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Pe durata escalei sale la Belgrad—cea de-a doua in turneul sau balcanic – Hillary Clinton a facut apel la reconciliere si continuarea reformelor intr-o regiune in care inca se mai simt diviziunile, care au urmat destramarii Iugoslaviei. Clinton a spus ca rezolvarea chestiunii kosovare si continuarea reformelor in Serbia vor pune tara pe drumul catre integrarea europeana, putind deveni o ancora a stabilitatii in sud-estul Europei.

Sefa diplomatiei americane a spus ca dialogul va folosi atit sirbilor cit si kosovarilor, in masura in care va viza chestiuni practice de zi cu zi si viitorul pe termen lung. Clinton a adauagat ca rezolvarea chestiunii Kosovo va contribui la imbunatatirea raporturilor Serbiei cu tari vecine si cu Uniunea Europeana si Statele Unite, in general.

Presedintele Serbiei, Boris Tadic a aratat ca este gata sa angajeze un dialog, asa cum a cerut luna trecuta Consiliul de Securitate ONU. Dar lideri din Kosovo—unde Clinton se va afla azi—au cerut o aminare, argumentind ca negocierile vor fi mai productive, dupa alegeri, care vor avea loc la inceputul anului viitor. Aratindu-si disponibilitatea pentru convorbiri, Tadic a spus insa ca tara sa nu va accepta niciodata desprinderea provinciei Kosovo, in 2008.

Independenta Kosovo e recunoscuta acum de majoritatea tarilor europene si declarata legala de catre Tribunalul International de Justitie. „Serbia nu va recunoaste independenta Kosovo”— a spus Tadic, stind alaturi de Hillary Clinton al carei sot a jucat un rol decisiv in bombardamentele NATO din 1999 la Belgrad si in alte orase din Serbia. Tadic a declarat ca tara sa respecta drepturile albanezilor, dar respectindu-le isi apara propriile drepturi in Kosovo.

In legatura cu aceasta chestiune, Hillary Clinton a spus, „Sint chestiuni in legatura cu care nu sintem de-acord si una dintre ele este Kosovo”. Sefa diplomatiei americane a adaugat ca nici o tara nu va avea mai mult de cistigat decit Serbia daca chestiunea kosovara e rezolvata, cu referire la aspiratiile de integrare europeana ale Serbiei.
XS
SM
MD
LG