Linkuri accesibilitate

„Unită, Bosnia-Herzegovina are șanse mai mari de a se bucura de un viitor european”


Hillary Clinton împreună cu Haris Silajdzic, Nebojsa Radmanovic și Zeljko Komsic
Hillary Clinton împreună cu Haris Silajdzic, Nebojsa Radmanovic și Zeljko Komsic

Secretarul de stat american Hillary Clinton a cerut președinției tripartite de la Sarajevo să formeze un guvern de largă coaliție și să definitiveze reforma constituțională.


Secretarul de Stat american Hillary Clinton a avertizat astăzi Bosnia-Herţegovina că rămâne în urma vecinilor pe drumul integrării euro-atlantice. Aflată la Sarajevo în debutul unui turneu de două zile în Balcani, Clinton i-a chemat pe reprezentanţii proaspăt aleşi ai preşedinţiei tripartite a ţării să-şi depăşească divergenţele şi să facă reforme.

Vizita din Bosnia are loc la aproximativ o săptămână după alegerile pentru preşedinţia tripartită a ţării, care au pus în lumină diviziunile inter-etnice rămase la 15 ani de la încheierea războiului civil. Alegerile au fost câştigate de politicieni moderaţi în partea croată şi musulmană a ţării, dar în Republica Srbska – de naţionalişti care se pronunţă pentru separare.

„Unită, Bosnia-Herzegovina este mult mai puternică şi capabilă să se mişte spre un viitor european decât dacă s-ar separa”, a spus Clinton într-un discurs rostit în faţa studenţilor de la universitatea din Sarajevo, după întâlnirea cu cei trei lideri, sârb, croat şi musulman. Secretarul de stat american a mai spus că ţara a înaintat prea mult şi are prea mult de pierdut pentru a nu se putea împăca şi depăşi divergenţele.

Hillary Clinton are motive personale pentru a dori succesul Bosniei, a spus după convorbiri reprezentantul musulman al preşedinţiei tripartite, Bakir Izetbegovic. El a amintit că fostul preşedinte american Bill Clinton a ajutat Bosnia să-şi întărească independenţa şi să pună capăt războiului civil la mijlocul anilor 1990.

Statele Unite şi Uniunea Europeană văd în integrarea euro-atlantică a Bosniei cheia stabilităţii în Balcani. Îndelungatele negocieri conduse de europeni şi americani pentru o reformă constituţională care să întărească şi simplifice structurile centrale de guvernare şi mecanismele de luare a deciziilor au fost oprite anul acesta în aşteptarea recentelor alegeri.

Astăzi, secretarul de stat american i-a chemat pe învingători să formeze un guvern funcţional de largă coaliţie care să ducă la bun sfârşit reforma constituţională.

Înainte de a călători la Belgrad şi Priştina, unde va aborda refuzul Serbiei de a recunoaşte independenţa Kosovo, Hillary Clinton a făcut o plimbare inopinată pe străzile de la Sarajevo, unde a fost întâmpinată cu valuri de aplauze de către trecători – semn al rezonanţei pe care numele Clinton continuă să îl aibă în ţara cu o memorie încă vie a războiului.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG