Linkuri accesibilitate

Stânga nu poate fi învinsă de o dreaptă dezbinată


Pledoarie pentru aderarea României la OECD

Romania libera acorda atentie unui subiect de politica externa cu rezonanta inspre est: noua politica a Varsoviei de apropiere de Moscova. Tandemul Komorovski-Tusk, presedinte si respectiv premier al Poloniei, se pregateste sa semneze un nou contract cu Gazprom, contract care, il citam pe jurnalistul Cristian Campeanu, “pune in pericol independenta energetica a Poloniei si pe care Comisia Europeana incearca sa-l blocheze”. Gazprom se ofera sa livreze mai multe gaze naturale Poloniei, dar pune conditii dure: intelegerea sa fie valabila pana in 2037, ceea ce scoate din discutie un proiect mult mai avantajos pentru polonezi, si anume constructia unui terminal de gaze lichefiate. O a doua conditie pusa de rusi este ca gazul pentru polonezi sa ocoleasca Ucraina si sa vina prin Belarus, pe acelasi drum ca si gazul transportat catre Germania, folosind partial un segment de conducta operat chiar de Polonia. Or acest lucru este interzis de legislatia europeana. Semnand contractul in acesti termeni, autoritatile de la Varsovia creeaza un precedent periculos de ignorare a legilor europene si deschide calea monopolului Gazprom in Uniunea Europeana – se arata in articolul din Romania libera.

In acelasi ziar, un comentariu semnat de Lucian Davidescu propune o noua tinta care sa mobilizeze eforturile autoritatilor romane, pentru ca cele mai mari progrese s-au facut pe parcursul inspre NATO si Uniunea Europeana. Romania si-ar putea propune aderarea la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) – o organizatie cu valoare de reper mai degraba abstracta, dar unde acceptarea semnifica fara dubiu recunoastere. Dintre statele foste comuniste, sunt membre OECD Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Slovenia si Estonia. Comentatorul Romaniei libere e de parere ca, desi aflata mai nou sub nivelul de trai al Bulgariei, Romania are in continuare un mare atu: costurile mici ale fortei de munca, in conditiile in care Asia e pe care sa piarda acest avantaj.

Evenimentul zilei consemneaza principalele puncte dintr-un interviu televizat realizat de redactie cu liderul democrat-liberal Valeriu Stoica. Domnia sa pledeaza insistent pentru reapropierea dintre PDL si Partidul National Liberal, argumentand ca stanga nu poate fi invinsa de o dreapta dezbinata.
XS
SM
MD
LG