Linkuri accesibilitate

12.10 - București: Agamiţa Dandanache redivivus


Romania - Octavian Paler, writer, journalist, undated
Romania - Octavian Paler, writer, journalist, undated

Această continuă erodare a încrederii de care se bucură politicienii, accentuează caracterul de bâlci, de circ al campaniei electorale.


12 octombrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Cristian Teodorescu; Comentariu: Octavian Paler)

Agamiţa Dandanache redivivus

„...Nu bănuiam că într-o zi, Agamiţă Dandanache va înceta să fie un simplu personaj pitoresc. Va deveni o modă, un fenomen, o anexă obligatorie a listelor prezentate în alegeri. Fiecare partid a avut câţiva Agamiţă Dandanache, care au fost trimişi în provincie, în diverse judeţe, pentru a-şi obţine acolo fotoliul de deputat sau senator.”

Un transfer care de multe ori a provocat tensiuni serioase între centru şi periferie, între partid şi membri săi din provincie. Mai ales că de multe ori, noii candidaţi erau şi proaspăt intraţi în partidul respectiv. Sondajele de opinie indică deja o cădere periculoasă a încrederii românilor în politică şi politicieni. Este şi explicaţia simpatiei de care s-au bucurat tehnocraţii, până au intrat şi ei în campania electorală.

„Numai că această continuă erodare a încrederii de care se bucură politicienii, accentuează caracterul de bâlci, de circ al campaniei, ceea ce nu aduce nici un serviciu democraţiei”.

„...Observ două tendinţe la cei angajaţi acum în competiţie: una, de a promite orice, oricând, oricum „ ceea după alegeri va spori convingerea că politica nu este decât demagogie”. „Altă tendinţă este de a transforma mizeria în agent electoral”, acoperind adevăratele probleme ale României.
XS
SM
MD
LG