Linkuri accesibilitate

Cu propagandă şi agitaţie lumea nu se întoarce acasă


Despre așteptările diasporei moldovene cu Violeta Susarenco (Atena) și părintele Vasile Șestovschi (Padova).


Migraţia gestionată în mod corect ar putea aduce beneficii nu doar migranţilor şi familiilor lor, dar şi întregii societăţi. Moldovenii cu reşedinţa în 31 de state din întreaga lume vor discuta azi la Chisinau problemele lor şi vor încerca la cel de-al 4-lea Congres al Diasporei să găsească modalităţi de susţinere a Republicii Moldova. In acesta dimineata la Europa Liberă vom vorbi cu doi din cei peste 500 de mii de moldoveni aflati la munca peste hotare, cifra pomenita in statisticile oficiale.

Invitaţii ediţiei matinale sunt Violeta Susarenco, preşedinta Asociaţiei moldo-elene „Orfeu” din Atena, Grecia și părintele Vasile Şestovschi, preot la biserica ortodoxă „Naşterea Maicii Domnului” de la Padova, Italia.

Europa Liberă: Am constatat cu mai multe ocazii, că ani de zile încoace foarte mulţi moldoveni au ales drumul străinătăţii pentru a-şi câştiga bucata de pîine, pentru a câştiga salariu. Doamna Susarenco, de ce aţi ales Grecia ca ţară de destinaţie?


Violeta Susarenco
Violeta Susarenco
: „Ştiţi, emigraţia este cauzată, aşa cum aţi spus Dumneavoastră, de cauze economice, de sărăcie. Şi, de obicei, ţara unde să pleci este mai mult întâmplătoare. În dependenţă de posibilităţile, care le are fiecare. Nu este o alegere logică. Dacă ai pe cineva cunoscut în ţara respectivă. Să zicem, pentru mine Grecia a fost atractivă. Eu, ca istoric, am vrut să păşesc pe urmele marilor filozofi.”

Europa Liberă: Câţi ani munciţi acolo?

Violeta Susarenco: „Nouă ani.”


Europa Liberă: De ce aţi rămas anume în această ţară?


Violeta Susarenco: „Acolo am plecat. M-am integrat şi aici îmi place. Îmi place Grecia, imi plac grecii. Sunt foarte sufletişti, se aseamănă foarte mult cu noi. Sunt şi ei creştini. De-a lungul istoriei ne-am fiert în aceeaşi oală, aşa că nu regret.”

Europa Liberă: Părinte, să vă întreb şi pe Dumneavoastră, cum aţi ajuns la Padova? V-au trimis cei de la Mitropolia Moldovei?

Vasile Şestovschi: „Da, m-au trimis, cu binecuvântarea Mitropoliei Moldovei pentru acei mulţi şi numeroşi creştini ortodocşi, care se află aici, la Padova. Bineînţeles, că la început a fost aşa pentru mine ceva, care mi-a căzut de sus, pe neaşteptate. Dar la noi, în sfinta biserică este ascultarea mai presus de toate. Şi, totodată, fiind în Italia deja de nouă ani, m-am deprins cu încetul, împreună cu viaţa ceea de acolo, cu creştinii împreună, toţi care se află acolo.”

Europa Liberă: Cum sunt moldovenii aflaţi la muncă în străinătate?

Vasile Şestovschi: „Cum sunt? Vreau să spun, că, bineînţeles, vrem sau nu vrem, în străinătate omul se schimbă. Sperăm, că o bună parte o să se schimbe spre pozitiv. Bineînţeles, că oamenii mai află lumea, o cunoaşte mai îndeaproape, umblînd în multe ţări, cunoscându-le mai îndeaproape.”

Europa Liberă: Doamna Susarenco, cum se câştigă banii peste hotare? Un moldovean dornic să trăiască mai decent peste hotare, decât bine în Republica Moldova?


Violeta Susarenco: „Sigur, domnilor, este o diferenţă foarte mare. Şi nu uitaţi, că Grecia nu este o ţară foarte performantă. Ştiţi, că ea se confruntă cu criza ei internă, în afară de criza mondială, de care este afectată toată lumea.”

Europa Liberă: Pe Dumneavoastră va afectat personal criza de acolo?


Violeta Susarenco: „Vreau să vă spun un lucru, că fiind şefa comunităţii moldovenilor din Atena, contactez foarte mult publicul. Şi cunosc persoane, care chiar, fiind ilegal acolo, au fost deportate şi iarăşi au revenit, pentru că e mai uşor. Concepţia noastră este, că e mai uşor să te confrunţi cu criza din Grecia, decât cu criza din Republica Moldova. Pentru că crizele din Occident trec. Am vrea să se întâmple şi aici acest lucru. Să trecem peste ceea ce se întâmplă aici, să fim şi noi o ţară europeană, o ţară cu care să ne mândrim.”

Europa Liberă: De ce moldovenii nu se grăbesc să revină în Republica Moldova?

Violeta Susarenco: „Pentru că nu e există credibilitate. După cum am spus, emigraţia este un fenomen economic – oamenii pleacă de la rău la bine. Ca să se reîntoarcă, aici trebuie să fie mai bine, sau cel puţin tot aşa ca acolo.”

Europa Liberă: Părinte, credeţi că o bună parte din moldovenii, aflaţi la muncă în Italia, vor reveni în Republica Moldova? În ce condiţii ar putea ei să revină acasă?

Vasile Şestovschi: „Eu mă gândesc, că foarte puţini o să se întoarcă acasă, totuşi.”

Europa Liberă: Puţini, de ce?


Vasile Şestovschi: „Puţini, pentru că oamenii..., au trecut deja foarte mulţi ani. Ei deja s-au deprins, s-au integrat.”

Europa Liberă: Şi-au luat familiile cu ei acolo?

Vasile Şestovschi: „Da, da, foarte mulţi chiar şi-au asumat responsabilitatea de a-şi lua credite din bancă, de a cumpăra casă, de a se stabili acolo. Şi faptul ăsta n-o să le poată să le permită, ca să se întoarcă în ţară.”

Europa Liberă: Şi totuşi, ce i-ar motiva să revină în Moldova?


Vasile Şestovschi
: „Bineînţeles, stabilitatea, ridicarea economiei, un salariu bun. Şi, bineînţeles, că asta îi poate face să se întoarcă, sărmanii, acasă, fiindcă nu toată lumea se simte aşa de bine în străinătate, cum se simte acasă.”

Europa Liberă: Principala concluzie, care se desprinde din mai multe cercetări sociologice, este că banii remişi din străinătate au un impact pozitiv asupra economiei moldoveneşti, dacă sunt investiţi. Şi un impact negativ, sau prea puţin pozitiv, dacă sunt utilizaţi în alte scopuri, ca de exemplu, cumpărarea de case, maşină, apartament, aparatură electrocasnică. Despre cum folosiţi Dumneavoastră banii câştigaţi în străinătate să ne vorbiţi, doamna Susarenco.

Violeta Susarenco
: „Un impact pozitiv şi un impact negativ...Vedeţi Dumneavoastră, aşa cum a spus şi părintele, acelaşi lucru se întâmplă şi în Grecia. Oamenii investesc banii, acolo unde există credibilitate. Atunci când se investeşte în imobil, există o speranţă, că banii nu vor pleca nu ştiu unde. În afaceri e greu să investeşti, pentru că trebuie să existe un climat favorabil pentru investirea în afaceri. Pentru că banii, care vin din Occident au un impact pozitiv, da, asta ţara se ţine pe banii care vin din Occident. Dar ei cum vin aşa şi pleacă, pentru că puţin se produce în Republica Moldova. Noi cumpărăm roşii, produse alimentare ş.a.m.d. din Occident. Adică, ei pe o cale vin din Occident, şi pe altă cale pleacă în Occident. Nu suntem în stare să facem aici un proces de producţie serios, ca să ne confruntăm cu Occidentul, ca banii să rămână aici. Este nevoie de instituirea unui proces de producere, pentru ca banii să rămână aici. Pentru că ei şi indirect ar putea să fie investiţi. Dar ei nici indirect nu sunt investiţi. Aceasta este problema.”
Violeta Susarenco


Europa Liberă: Dar Dumneavoastră v-aţi gândit să faceţi o investiţie, alta decât să cumpăraţi apartamente, mobilă, altceva?


Violeta Susarenco
: „Nu, doamnă, nu. Deci, imobilul este cea mai serioasă investiţie, după părerea mea şi a celorlalţi emigranţi.”

Europa Liberă: Părinte, credeţi că e o alegere corectă, pe care o fac moldovenii, cum să gestioneze sumele câştigate în străinătate?


Violeta Susarenco: „Vedeţi Dumneavoastră, ştiinţa economică se învaţă şi eu consider că şi în această privinţă avem de învăţat. Pentru că, să zicem, o parte din concetăţenii noştri, care investesc în capitală, consideră că e o investiţie bună. Dar sunt cunoscută cu viaţa diasporei şi văd când se investeşte în anumite sate sume foarte mari pentru construirea unor case extraordinare. Care mai departe nu există infrastructură, nu ştiu cum aceste case vor fi întreţinute, pentru că ele au nevoie de o anumită întreţinere. Nu ştiu unde vor câştiga oamenii, pentru că investind într-o casă undeva, într-un sat, unde nu există drumuri, unde nu există canalizare ş.a.m.d., oamenii speră că se vor reîntoarce acolo.”

Europa Liberă: Păi, doamnă Susarenco, dar Dumneavoastră cum aţi explica faptul, că din moment ce lumea nu încearcă să investească banul, pentru că dacă l-ar investi, s-ar crea locuri de muncă. Dacă ar fi locuri de muncă şi bine plătite, atunci moldovenii ar reveni acasă. Atunci, dacă el investeşte doar în imobil, cum să-i explici, că trebuie să revină, că va avea de câştigat şi acasă o bucată de pîine?


Violeta Susarenco
: „Cu lozinci de propogandă şi agitaţie lumea nu se întoarce acasă. Atunci când am plecat nu ne-a propagat nimeni acest lucru. Am făcut-o din nevoie. Tot ce facem, facem din nevoie. Dacă va simţi moldoveanul din emigraţie nevoia să se întoarcă acasă. Dar vă spun eu, nu se va întoarce din patriotism. Nici de cum nu din patriotism. Atunci, când vor fi condiţii favorabile, atunci se va întoarce acasă. El se simte bine în Occident, el s-a integrat, aşa cum spunea şi părintele, şi-a adus familia acolo, copii studiază în şcolile respective, şi-a cumpărat acolo o casă, el se simte în siguranţă acolo. Şi copiii, care de acum au făcut şcolile în Occident, s-au integrat în viaţa respectivă, pentru ei Moldova este ceva străin, din păcate. De aceea şi există comunităţile noastre, care se străduie să păstreze tradiţiile populare, să implice aceşti copii în procesul de studiere a limbii, să-şi cunoască şi ei cumva rădăcinile.”

Europa Liberă: Părinte Vasile, nu vi se pare prea dur spus, că Moldova devine străină pentru moldovenii, aflaţi la muncă peste hotare?


Vasile Şestovschi
: „Din păcate, ştiţi cum e...; este foarte dureros de spus cuvintele acestea, fiindcă foarte mulţi copii într-adevăr se nasc acolo. Foarte multe tinere femei, care se căsătoresc în Italia, în Portugalia, în Grecia, şi fiind acolo, într-un fel oarecare, fără să vrea ei, se înstrăinează puţin de ţara lor. Sper şi trag nădejdea că, totuşi, fiecare cetăţean al Republicii Moldova, care se află peste hotare, el oricum o să tragă acasă şi dorul o să-l cheme mereu. Eu cred, că n-o să uite niciodată nimeni de ţara lor, de unde s-au născut, de unde au ieşit şi au plecat. Dar asta foarte mult o să facă, ca să nu uite ei total de ţară, să îndrăgească şi să iubească ţara şi mai mult, prin situaţia şi economia, prin cultura ţării noastre. Asta o să poată ca să facă o legătură strânsă şi o susţinere pentru toţi care se află acolo, simţind cum e acasă, ei cu mai mare dor o să vină şi poate şi mai degrabă se vor întoarce mulţi acasă.”

Europa Liberă: Un alt subiect, pe care vreau să-l punem în discuţie, ţine de alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie. Pentru cetăţenii moldoveni, aflaţi la muncă peste hotare, ce înseamnă acest scrutin parlamentar? Sunt ei interesaţi să meargă, să voteze, să aleagă conducerea?

Vasile Şestovschi
: „Vedeţi, într-adevăr am observat şi când a fost referendumul, foarte puţini au fost interesaţi.”

Europa Liberă: De ce această indiferenţă? Lor le e bine acolo şi nu-i mai interesează ce se întâmplă în Moldova?

Vasile Şestovschi: „Nu-i corect. Ei sunt foarte dezamăgiţi, aş spune eu. Au fost dezamăgiţi mai în trecut, cu alegeri, cu una cu alta. Şi eu cred că din aceasta. Dar totuşi nu sunt indiferenţi o bună parte. Ei sunt gata ca să-şi depună voturile, ca să aleagă un preşedinte bun, capabil de a face o ...”

Europa Liberă: Acum se alege Parlamentul. Doamna Susarenco?

Violeta Susarenco: „M-a impresionat această discuţie. Eu nu văd aşa, chiar în discuţie cu colegii mei din diaspora din Atena, înainte de a veni. Alegerile care vor avea loc în noiembrie sunt de ordin shakespearian: „a fi, sau a nu fi”. Aşa vede diaspora din Atena şi din întreaga Grecie alegerile viitoare. Da, şi prezenţa noastră a fost mai proastă la referendumul de la 5 septembrie. Dar nu este cauza în indiferenţă. Este cauza că a fost pus un termen, care era nefavorabil pentru diasporă. Noi am strigat din Atena: domnilor, 5 septembrie nu este o dată bună. Şcolile se deschid în Occident pe data de 10 septembrie, oamenii în această perioadă, mai ales în ultima duminică din concediu, ei se reîntorc, de aceea moldovenii nu au fost nici aici, nici acolo nu au fost. Ei se aflau undeva în drum. Asta a fost problema neprezentării, pe când alegerile la sfârşitul lunii noiembrie sunt aşteptate şi vă spun, aşa cum am zis de la început, contează foarte mult..”

Europa Liberă: Dar ce speranţe puneţi în aceste alegeri?


Violeta Susarenco: „Speranţa de o schimbare radicală.”

Europa Liberă: Ce înseamnă schimbare, doamna Susarenco?

Violeta Susarenco
: „Schimbare radicală înseamnă că această ţară trebuie să ia hotărârea: unde merge? Cu Estul? Sau cu Vestul? Rămânem o ţară comunistă? Sau mergem acolo, unde ne este locul – în Europa? Asta este viziunea noastră.”

Europa Liberă: Aveţi acest răspuns de la autorităţi? Sau nu-l aveţi?

Violeta Susarenco: „Acest răspuns o să-l dea referendumul.”

Europa Liberă: Nu referendumul, alegerile.

Violeta Susarenco
: „Alegerile o să dea acest răspuns. Cum o să participăm şi pe cine o să votăm. Dacă continuăm mai departe să votăm comunismul, ruşine de această ţară. Mă tem că ne cufundăm într-o prăpastie şi nu mai avem cale întoarsă, domnilor. Priviţi la rezultatele alegerilor în Occident, cum alege diaspora noastră în Occident. Alege cumva, aleg cumva cei care au plecat comuniştii? Nu-i aleg. De ce? Pentru că ei au venit în ţări democratice, au învăţat democraţie, au văzut că nu există şanse de a scăpa din ceea ce ne aflăm cu ajutorul lozincilor comuniste, false. Deci, a trecut Europa prin comunism, s-a izbăvit de acest comunism, noi am rămas ultimii, care mai menţinem această nălucă, care şi-a început plimbarea acum un secol şi ceva prin Europa. Nu e o ruşine oare pentru acest popor să fie ultimul în Europa? Nu ne-am săturat de situaţia noastră, de cea mai săracă ţară din Europa?”

Europa Liberă: Bine, mulţumim foarte mult. Timpul rezervat discuţiei matinale expiră. Mulţumim doamnei Violeta Susarenco, preşedinta Asociaţiei moldo-elene „Orfeu” din Atena, Grecia, şi părintelui Vasile Şestovschi, preot la biserica ortodoxă „Naşterea Maicii Domnului” de la Padova, Italia.
Previous Next

XS
SM
MD
LG