Linkuri accesibilitate

Un euroscepticism ciudat


Negrești
Negrești

Un om care se bucură ani de zile de confortul occidental mă avertizează să stau departe de birocraţia europeană.


Am discutat deunăzi cu un vechi amic care a părăsit Moldova încă în zorii tranziţiei şi care, iată, e stabilit aproape 20 de ani într-o ţară europeană prosperă. Discuţia noastră, foarte frumoasă, jovială, prietenească, a devenit dintr-odată foarte aprinsă şi dificilă din clipa în care am avut imprudenţa să-i spun că privesc cu simpatie integarea europeană a Republicii Moldova.

Mărturisirea mea l-a deranjat vizibil pe interlocutorul meu europenizat, vocea i s-a înăsprit, iar mesajul lui, adineoari amical şi cald, s-a transformat într-o critică vehementă a Uniunii Europene şi a birocraţilor europeni. Mai mult decît atît, amicul stabilit în Europa ne-a sfătuit pe noi, moldovenii rămaşi în patrie, să ne ferim de UE ca dracul de tămîie.

Reacţia amicului stabilit în Europa m-a descumpănit de-a binelea. Şi nu fiindcă nu-mi plac euroscepticii. Sînt un individ tolerant şi accept existenţa unor viziuni diferite de punctul meu de vedere. Mi se pare însă că euroscepticismul afişat de amicul meu e oarecum ciudat şi neadecvat.

Vasăzică, un om care a abandonat Moldova, care a renunţat la cetăţenia moldovenească şi care se bucură ani de zile de confortul occidental mă avertizează să stau departe de birocraţia europeană. I-aş fi înţeles euroscepticismul dacă rămînea să trăiască în Moldova, dacă rămînea în patria care nu are birocraţi atît de înfricoşători ca cei europeni. I-aş fi înţeles euroscepticismul şi în cazul în care el ar fi pozat în calitate de european temător care se teme că extinderea Uniunii Europene îi poate afecta nivelul de trai.

Însă atitudinea moldoveanului stabilit în Europa era alta. El îmi descria în culori negre realitatea europeană doar pentru ca eu, naivul care nu am văzut-o, să nu repet greşeala lui. Adică omul se gîndea la binele meu care i se înfăţişa în chip de evitare a birocraţilor europeni răuleni şi hiperpragmatici.

L-am întrebat pe interlocutorul meu de ce nu revine în patrie dacă s-a săturat de UE ca de mere pădureţe. Răspunsul lui a fost confuz, neconvingător, dezlînat.

De aceea, o să zic următoarele. Un asemenea euroscepticism îmbrăţişat de unii foşti moldoveni mi se pare foarte dubios. Ar fi bine ca aceşti oameni, care s-au mutat cu traiul în Europa, să nu ne mai sperie cu birocraţii europeni şi să ne lase pe noi, cei care am rămas în patrie, să decidem dacă ne integrăm sau nu în UE plină de pericole.
XS
SM
MD
LG