Linkuri accesibilitate

Dosare de torpilare a consolidării încrederii între malurile Nistrului


Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

Vicepremierul Victor Osipov reînnoiește cererea guvernului de la Chișinău ca Tiraspolul să caseze dosarele fabricate împotriva lui Ernest Vardanean și Ilie Cazac.



Jurnalistul Ernest Vardanean, aflat de 6 luni în detenţie preventivă la Tiraspol, va fi judecat. Dosarul a fost înaintat în instanţă săptămâna trecută, exact când se împlineau cele 6 luni. Într-un interviu cu Europa Libere, soţia sa, Irina, a declarat că nu sunt cunoscute nici capetele de acuzaţie, nici ce pedeapsă s-a cerut. Şi din nou se pune întrebarea ce ar putea face Chişinăul?

Expertul Oazu Nantoi crede că dosarele lui Ernest Vardanean şi Ilie Cazac au fost fabricate de Tiraspol pentru a bloca orice iniţiativă a noii puteri de la Chişinău menită să apropie cele două maluri ale Nistrului. Un scenariu eşuat, în opinia sa, pentru că, pe lângă lipsa oricărei dovezi de vinovăţie a celor doi, dialogul, chiar şi neformal, a fost reluat datorită perseverenţei Chişinăului. Mai mult, Chişinăul a reuşit să realizeze şi câteva dintre măsurile importante de încredere de pe agendă, inclusiv relansarea trenului Chişinău-Odesa, după o pauză de 4 ani. Pe acest fundal, spune Oazu Nantoi, Chişinăul ar putea fi achitat, ca şi în cazul grupului Ilaşcu, de faptul că în afara declaraţiilor, nu ar fi făcut suficient de mult pentru eliberarea deţinuţilor.

Oazu Nantoi: „Apare întrebarea, dar ce-ar putea să facă această a noastră administraţie de la Chişinău în afară de declaraţii şi apeluri la nu ştiu cine – Papa de la Roma, preşedintele Rusiei, OSCE şi nu mai ştiu cine? Este evident că Republica Moldova ca stat nu dispune de pârghii reale de influenţă a regimului din stânga Nistrului şi acest regim profită de aceasta şi recurge la provocări atunci când consideră că trebuie de torpilat ceva”.

În aceste condiţii, crede Oazu Nantoi, nu ar trebui să mire nici faptul regretabil că situaţia deţinuţilor de la Tiraspol Ernest Vardanean şi Ilie Cazac a ajuns la periferia opiniei publice.

În replică, vicepremierul pentru reintegrare, Victor Osipov a declarat Europei Libere că percepţia cum că Guvernul, dar şi partenerii săi occidentali şi organizaţii preocupate de respectarea Drepturilor Omului în stânga Nistrului, nu ar face nimic pentru eliberarea lui Vardanean şi Cazac, ar fi cu desăvârşire una eronată. În plus, guvernul şi-a ţinut promisiunea să le acorde sprijin material familiilor celor doi deţinuţi şi îşi menţine aceeaşi disponibilitate.

Victor Osipov: „Aceste cazuri, din punctul nostru de vedere, au fost fabricate pentru a submina procesele de consolidare a încrederii între malul drept şi stâng al Nistrului, efortul de relansare a negocierilor oficiale. Şi ele la un anumit moment au avut din acest punct de vedere o eficienţă. Eficienţa lor însă a scăzut, rezonanţa, în mod firesc, nu depinde de noi sau de altcineva, a atins punctul maxim, însă acum este minimă, cu regret, pentru că iată vedeţi că şi presa scrie tot mai puţin despre cei doi şi se creează impresia aceasta greşită cum că ei ar fi uitaţi”.

Victor Osipov crede că potenţialul distructiv al celor două cazuri este expirat: „Şi cu atât mai mult eu vreau să reînnoiesc cerinţa guvernului Republicii Moldova către administraţia de la Tiraspol să îi achite, să îi elibereze necondiţionat şi neîntârziat pe cei doi tineri pentru a scăpa ei înşişi de nişte dosare pe care le-au fabricat şi care acum nu au nici un alt efect decât acela că marchează şi distrug viaţa unor tineri şi fac odioasă imaginea administraţiei de la Tiraspol”.

Cât priveşte reproşul soţiei lui Ernest Vardanean că Guvernul nu i-ar fi găsit un avocat cu licenţă în Transnistria, Victor Osipov a răspuns că guvernul nu poate angaja un avocat, dar urmare a apelului pe care l-a lansat, un asemenea avocat a fost identificat.

Victor Osipov: „A fost identificat, familia îl cunoaşte foarte bine. Este de altfel o cunoştinţă foarte veche a familiei lui Vardanean. Şi urma ca familia să convină asupra lui, pentru că relaţiile contractuale de angajare a unui avocat le stabilesc reprezentanţii nemijlociți ai acuzatului. Noi am aşteptat şi aşteptăm în continuare ca familia să ducă la capăt această înţelegere, în favoarea căreia i-am îndemnat cu insistenţă, inclusiv eu personal”.

În acest context, vicepremierul Victor Osipov şi-a exprimat regretul că guvernului i se dau aprecieri ce nu corespund realităţii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG