Linkuri accesibilitate

PSD și PNL resping consultările propuse de Traian Băsescu


Opozitia cere demisia președintei Camerei Deputaților, Roberta Anastase pe care o acuză că a fraudat votul la legea pensiilor.


In Romania, opozitia incearca sa blocheze procesul legislativ si boicoteaza intilnirile organizate de presedintele Traian Basescu. Astazi atit liberalii, cit si socialistii au declinat invitatia facuta de seful statului roman, care ar fi vrut sa discute cu toate partidele parlamentare problemele acute ale tarii. Intre acestea modificarile necesare pentru Legea pensiilor, urgenta adoptarii Legii educatiei, dar mai ales bugetul de stat pe 2011.

Liberalii si socialistii sint nemultumiti de felul in care puterea schimba regulile jocului politic, uneori la limita legalitatii si in acelasi timp cauta solutii atit pentru debarcarea presedintelui, cit si pentru rasturnarea guvernului. Deocamdata opozitia nu are insa o majoritate cu ajutorul careia sa-si puna in practica obiectivele, dar incearca sa-i atraga de partea sa fie pe nemultumitii din Partidul Democrat Liberal, care detine majoritatea fotoliilor guvernamentale, fie sa convinga formatiunea maghiara, care conduce ministerele Mediului si Sanatatii sa abandoneze barca puterii.

Balanta dintre arcul guvernamental si opozitie este destul de sensibila fiindca cele doua parti sint despartite de 21 de voturi. Deocamdata deputatii liberali si socialisti din Romania declara ca vor intra in greva parlamentara, gindindu-se ca in acest fel lucrarile Camnerei Deputatilor ar putea fi blocate, pentru ca parlamentarii puteri nu vor avea energie sa se mobilizeze astfel incit sa adopte legi organice. Opozitia cere defapt demisia presedintei Camerei Deputatilor, Roberta Anastase pe care o acuza ca a fraudat votul la Legea pensiilor.

Pe de alta parte democrat-liberalii nu vor sa cedeze si nu-si recunosc abuzurile, dar string rindurile, fiind constienti ca rezistenta la guvernare este din ce in ce mai problematica. Negocierile interpartinice, care se fac adesea pe dedesubt, prin care puterea suplimenteaza bugetele unor primarii din opozitie si in schimb primeste bonusuri de bunavointa au inceput sa fie date in vileag, astfel incit lucrurile devin din ce in ce mai complicate.

Rezultatul este ca, fara opozitie, puterea nu mai are legitimitate in Parlament, iar autoritatea presedintelui Romaniei scade vazind cu ochii, devreme ce doua partide importante refuza intilnirea cu el, desi discutia ar fi trebuit sa se concentreze astazi asupra bugetului de stat pe 2011, in conditiile in care deficitul creste, presiunea sindicatelor este uriasa, iar sursele de finantare pentru anul viitor nu au fost inca determinate.
XS
SM
MD
LG