Linkuri accesibilitate

Între primii 20 de candidaţi figurează persoane noi: rectorul ASE Grigore Belostecinic, preşedintele CNO Nicolae Juravschi şi Chiril Lucinschi.


Partidul Liberal-Democrat al premierului Vlad Filat şi-a depus astăzi la CEC lista de candidaţi, nu înainte de a o prezenta public în cadrul unui briefing organizat în faţa sediului comisiei, în prezenţa membrilor de partid de pe listă şi a activiştilor locali ai partidului.

PLDM-ul speră să adune voturi cu sloganul „Moldova fără sărăcie”, scoţînd în evidenţă cum spune liderul formaţiunii Vlad Filat, contrastul între situaţia Republicii Moldova în anul 2009 şi cea la care s-a ajuns după un an de guvernare fără comunişti.

Într-un briefing susţinut azi dimineaţa în faţa sediului CEC, înainte de a depune listele pentru înregistrare la comisie, liderul formaţiunii a punctat cîteva diferenţe vizibile, la părerea liberal-democraţilor.

Vlad Filat: „Mulţi dintre cetăţenii R. Moldova trăiesc în sărăcie. Dar în ultimul an, pentru prima dată, au fost înregistrate primele semne ale mişcării spre bine – recesiunea a fost depăşită, avem o primă creştere economică reală, procesele democratice au revenit la normalitate, iar apropierea de UE a devenit o realitate”.

Liderul PLDM a evitat să spună cum va justifica divirgenţele care au existat de-a lungul acestui an între partidele din alianţa de guvernare, dar a lăsat să se înţeleagă că îşi doreşte o nouă asociere a acestor partide după alegeri.

Vlad Filat: „Vom avea cel mai bun rezultat în acest scrutin, iar după, cu partidele cu care am guvernat pînă în prezent vom duce la bun sfîrşit această procedură de instituire a unei puteri în stat – alegerea preşedintelui, conducerii parlamentului, instituirea guvernului...”

O nouă asociere după alegeri într-o alianţă proeuropeană de genul celei ce a guvernat din 29 iulie 2009 este şi obiectivul celorlalte formaţiuni din AIE – PL, AMN şi PD, deşi cel din urmă partid a dat de înţeles că nu exclude că va negocia şi cu alte partide după alegeri, în funcţie de scorurile obţinute.

Cît priveşte listele pe care vor miza liberal-democraţii pentru a fi aleşi, în primii 20 de candidaţi figurează şi cîteva persoane noi faţă de scrutinul trecut, cum ar fi de exemplu rectorul Academiei de Studii Economice, Grigore Belostecinic, preşedintele Comitetului Naţional Olimpic, Nicolae Juravschi şi fiul fostului preşedinte al ţării Petru Lucinschi, Chiril. Din top lipseşte însă omul de afaceri şi fiul poetului Grigore Vieru, Călin.

Vom mai preciza că deşi acum cîteva zile îi îndemna pe partenerii săi să nu-şi implice miniştrii în campanie pentru a nu lăsa executivul fără cvorum, adică fără putere de decizie, liderul PLDM i-a trecut în liste pe trei dintre miniştrii cabinetului său, care vor trebui să-şi suspende activitatea în guvern odată cu înregistrarea oficială la CEC peste 7 zile. Doar PL şi-a lăsat integral miniştrii în guvern în urma apelului premierului. Cum liderul AMN Serafim Urechean a anunţat astăzi că are mai mare nevoie de miniştrii săi în campanie, decît în executiv, prin urmare nu-i va retrage de pe listele electorale, guvernul va fi nevoit să se descurce cu un cvorum la limită, de 12 din 22 de membri.
XS
SM
MD
LG